Proces glasanja ispunio standard

Kosovski Institut pravde procjenio je da je proces glasanja na parlamentarnim izborima ispunio standard slobodnih, poštenih i demokratskih izbora, prenosi Kosovo press.

"Kosovski Institut pravde do zatvaranja birališta je nadgledao proces glasanja građana na cijeloj teritoriji Kosova, sa timom od 51 posmatrača, mobilnih posmatrača i volontera, koji su se fokusirali na nadgledanje slučajeva incidenata, u kojima su procenili postupke i reakcije policije, tužilaštva i sudova", kaže se u saopštenju tog instituta.

Kako se dodaje, identifikovani su brojni slučajevi incidenata za koje se sumnja da su "ušli u kriminalnu sferu", ali su policija i tužilaštvo adekvatno reagovali i tako sprečili veće incidente.

"Posmatrači KIP tokom izbornog dana identifikovali su različita kršenja, od kojih je najčešće bilo nepoštovanje antikovid mjera od strane građana na skoro svim biračkim mjestima i biračkim centrima u svim opštinama na Kosovu. Štaviše, pored toga što se građani nisu držali na distanci, kao ni nošenje zaštitnih maski, posmatrači su identifikovali i slučajeve u kojima poverenici i/ili posmatrači nisu poštovali zaštitne mjere", kaže se u saopštenju.

Kako su dodali, još jedno od kršenja koja su zabilježena jeste i slanje SMS poruka od strane određenih političkih partija, koji su pozivali građane da glasaju za njih.

"S tim u vezi, tužilaštvo je obavješteno da je KIP pokrenuo odgovarajući postupak. Takođe su identifikovana i tri slučaja fotografisanja glasanja. Posmatrači su takođe identifikovali slučajeve nedostatka glasačkih listića na četiri različita biračka mjesta u Prištini. Dok su u dva slučaja posmatrači identifikovali logotipe političkih partija unutar samih biračkih centara. Od njih je jedan slučaj identifikovan u Prištini, a drugi u Suvoj Reci", dodaje se u saopštenju.

Kako se zaključuje, posmatrači prate i proces prebrojavanja glasačkih listića na biračkim mjestima, gdje nisu zabilježeni slučajevi nepravilnosti.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press