Izbori 2021.

Eugen Cakoli iz Kosovskog demokratskog instituta koji prati celokupni izborni proces na Kosovu ocjenjuje za Kosovo Onlajn da su predizbornu kampanju obilježili programi političkih subjekata koji su se uglavnom zasnivali na ekonomskom prosperitetu i međusobne optužbe kandidata iz suprotstavljenih partija.

“Politički subjekti su u izbornim aktivnostima predstavili svoje upravljačke programe, koji između ostalog sadrže izborna obećanja, ali su bile evidentne i optužbe protiv drugih političkih subjekata.

Teme koje su dominirale danima predizborne kampanje političkih subjekata su sa posebnim fokusom na pitanja vezana za ekonomski razvoj, poljoprivredu i zapošljavanje, obrazovanje i zdravstveno osiguranje, penzije i socijalnu zaštitu”, kaže Cakoli.

Kampanja je prema njegovim riječima vođena u mirnoj atmosferi, u ravnopravnoj trci, uprkos sporadičnim incidentima. Ono što je istaknuto tokom ove kampanje je nepoštovanje mjera protiv širenja pandemije od strane gotovo svih političkih subjekata.

“Politički subjekti nastavili su da okupljaju građane u velikom broju, nisu poštovali ograničenje dozvoljenog broja građana koji mogu biti prisutni na sastanku, nisu poštovali mjeru fizičke distance, nisu nosili maske u svakom trenutku i na pravi način.

Cakoli konstatuje da je kontradiktorna odluka Vlade Kosova da olakša mjere uoči izbora, a poseban problem izazvao je PCR test za građane koji dolaze iz inostranstva.

 “Iako je rečeno da će se olakšati mjere, u stvari su one olakšane građanima u zemlji, iste restriktivne mjere ostale su za one koji žive u inostranstvu”, zaključuje Cakoli.

Na parlamentarnim izborima 14. februara, učestvuje 28 političkih subjekata uključujući izborne koalicije i građanske inicijative, pravo glasa ima 1,794.862 građana.

Izvor: Kosovo Online