Portparol CIK

Portparol CIK Valmir Elezi izjavio je za Kosovo press da će svi koji su se uspješno registrovali kao glasači iz dijaspore, biti uklonjeni sa biračkog spiska na Kosovu.

"Centralna izborna komisija bi trebalo da sastavi spisak birača van Kosova, koji sadrži podatke onih birača koji su se uspješno registrovali kao glasači van Kosova i da ukloni ova imena sa biračkog spiska, koji se distribuira na biračkim mjestima širom Kosova, na izborni dan 14. februara" rekao je Elezi.

Dodao je da će za vrlo kratko vrijeme izraditi detaljan izvještaj o glasačima u inostranstvu.

"Služba za glasanje u CIK, ovog vikenda sastaviće detaljan izvještaj na osnovu koga će biti jasno koliko je građana uspjelo da se uspješno registruje kao glasači van Kosova a koliko je njih odbijeno jer nisu ispunili zakonske kriterijume", dodao je Elezi.

Glasanje putem pošte, kaže Elezi, biće realizovano tokom 10 dana, od 2. do 12. februara.

"Svi oni građani koji će biti uspješno registrovani kao glasači u inostranstvu moći će da glasaju poštom od 2. februara. Zakon o opštim izborima u Republici Kosovo precizira da CIK mora da prihvati glasačke listiće prije dana izbora. Dakle, period glasanja putem pošte traje od 2. do 12. februara", kaže Elezi.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press