Čekaju se rezultati

U Berlin je danas stiglo 30 uzoraka virusa kovid-19 sa Kosova, a za dvije nedjelje se očekuje rezultati laboratorijskog ispitivanja koji će otkriti da li se u njima nalazi novi soj koronavirusa, za koji kosovski infektolozi sumnjaju da je stigao i do Kosova, prenosi Gazeta Express.

Specijalista za zarazne bolesti Hamdi Ramadani rekao je da je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da se novi soj proširio na 60 zemalja svijeta, a kako je od prvog slučaja korone na Kosovu prošlo skoro godinu dana, nije isključeno da se mutirani oblik tog virusa pojavio i na Kosovu.

Prema njegovim riječima, možda je taj novi oblik mutacije isti kao i onaj u Britaniji, ali isto tako bi mogao da bude i neki drugi oblik virusa.

“Prošlog mjeseca u Velikoj Britaniji je identifikovan novi soj koronavirusa. Zatim je prije nekoliko dana identifikovan i u Njemačkoj, ali i u mnogim drugim zemljama. Nije isključeno da postoji i kod nas, s obzirom na veliki broj zaraženih građana Kosova. To bi mogla da bude samo jedna od mutacija, a da li će biti ista kao u Britaniji, ostaje da se vidi“, rekao je Ramadani.

Naglasio je i da što se virus više širi, to više mijenja i svoju strukturu.

“Svaki naučnik zna da su virusi genetske mutacije. Ovo ne treba da se shvati olako, jer poput bilo kog drugog virusa, i koronavirus vremenom može da mutira. Važno je zato da se što je prije moguće započeti sa vakcinacijom i ukoliko se to desi u naredna tri mjeseca, vjerujem da bi se u tom slučaju obezbjedila dovoljna zaštita građana”, rekao je Ramadani.

Dodao je i da bez obzira na sve, građani treba da poštuju zaštitne mjere, da nose maske i da održavaju socijalnu distancu, kako bi se zaštitili od virusa, bar dok ne počne vakcinacija na Kosovu.

Direktor Odjeljenja za mikrobiologiju Xhevat Jakupi, rekao je da na Kosovu ne postoje laboratorijski uslovi za otkrivanje novog soja koronavirusa, te će tako još uzorka biti poslato i sljedeći mjesec u Berlin.

U međuvremenu, kao jednu od mjera zaštite od novog soja korone, služba za informisanje pri Ministarstvu zdravlja saopštila je da su suspendovani svi letovi ka Velikoj Britaniji.

“Nedavnim odlukama Vlade i ministarstva zdravlja, utvrđeno je kome će biti neophodni negativni PCR testovi kao preduslov za ulazak na Kosovo. Institucije koje sprovode ove mjere dužne su da djeluju, počevši od ispravne granične kontrole, sprovođenja preventivnih mjera zaštite, kao i testiranja sumnjivih slučajeva“, rečeno je iz ovog ministarstva.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express