Učenici u klupama

Štrajk u obrazovanju najavljen za sljedeću nedjelju odložen je za najmanje nedjelju dana, odluku je donelo Upravno veće Ujedinjenog sindikata obrazovanja, koje je odlučilo da aktuelnoj vladi da rok do kraja sljedeće nedjelje da odgovori na njihova dva zahtjeva, a to su dodaci za zaposlene u tom sektoru i potpisivanje kolektivnog ugovora, prenosi Koha.

Sindikat obrazovanja najavio je da neće ometati početak nastavnog procesa, koji počinje 18. januara. Predsjedavajući tog sindikata Rahman Jasharaj najavio je da će obrasci biti poslati u svaku školu, a da će prosvjetni radnici potpisivati ukoliko pristanu na štrajk.

“Postupaćemo na osnovu obrazaca, koji će se vrlo brzo prikupiti, i analiziraćemo ih jedan po jedan, a zatim ćemo vidjeti. Ako sastanak sa premijerom ne donese rezultate i ako ugovor ne bude potpisan, a većina zahtjeva akciju sindikata, onda ćemo imati to ovlašćenje i stavićemo institucijama do znanja da takvo stanje može beskonačno da traje", rekao je on.

Jasharaj je nagovjestio da čekaju odgovor vlade, jer do sada, prema njegovim riječima, nije odgovorila na njihove zahtjeve.

“Siguran sam da će tokom sljedeće nedjelje biti prikupljene izjave mojih kolega sa terena i tada nam neće preostati ništa drugo nego da analiziramo situaciju, da vidimo šta institucije govore, a onda i da djelujemo“, dodao je Jasharaj.

Aktuelni ministar Ramë Likaj je na Facebooku objavio da je na onlajn sastanku koji je u četvrtak održao sa opštinskim direktorima obrazovanja zatražio da se obave neophodne pripreme za početak nastave u ponedjeljak.

“Nastava prema scenariju A ostaje osnovna i podrazumjeva prisustvo đaka je u školama, ali u zavisnosti od epidemiološke situacije koristiće se već poznati scenariji (B i C) predviđeni u opštem vodiču ministarstva. Tražio sam da svi učesnici u procesu sarađuju kako bi se stvorili uslovu za početak nastave“, napisao je Likaj.

Sindikat već dvije nedjelje zahtjeva da se svakom prosvjetnom radniku mjesečno plaća dodatnih 100 eura, s obrazloženjem da je zdravlje prosvjetara ugroženo radom u školama tokom pandemije. Nedavno je taj sindikat podnio novi zahtjev, u kojem traži stalni kolektivni ugovor za prosvjetne radnike. Tim ugovorom od 26 tačaka, između ostalog, biće predviđene tri plate pri odlasku u penziju, kao i 13. plata i obroci za prosvjetne radnike.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha