Ni nakon dvije nedjelje

Prošle su dvije nedjelje otkako je Ustavni sud presudio da je vlada na čijem je čelu Abdullah Hoti izglasana nezakonito, međutim, iako stranke čekaju, Ustavni sud nije objavio potpunu presudu. Objavljivanjem pune odluke otvara se put za održavanje vanrednih izbora, prenosi Gazeta express.

Međutim, iako su prošle dvije nedjelje, stranke još nisu dobile potpunu presudu.

U Ustavnom sudu je prije nekoliko dana rečeno da se presuda finalizuje, ali nije naznačen tačan datum kada će biti objavljena.

“Presuda se finalizuje i čim bude gotova, biće poslata svim stranama koje su uključene u slučaj, biće objavljena na internet stranici Suda i u ‘Službenom glasniku’“, rekao je Veton Dula, službenik za komunikacije u Ustavnom sudu.

Neobjavljivanje cjelokupne presude Ustavnog suda zaustavilo je rad na raspisivanju novih izbora.

V. d. predsjednika Vjosa Osmani je u Predsjedništvu dva dana zaredom bila domaćin svim političkim strankama, a poslije sastanaka je rekla da će se o datumu izbora odlučivati tek nakon objavljivanja cjelovite odluke Ustavnog suda.

Dan objavljivanja kompletne presude čeka i Samoopredjeljenje. U tom pokretu s najvećim nestrpljenjem očekuju da vide da li je lideru te stranke Albinu Kurtiju dozvoljeno ili ne da učestvuje na izborima koji se očekuju početkom godine.

Ustavni sud je glasanje o Vladi Kosova koju je predvodio Avdullah Hoti proglasio nevažećim.

Sud takođe u svojoj odluci navodi da se novi izbori moraju održati najkasnije 40 dana od dana njihovog raspisivanja.

Izvor: Kosovo Online/ Gazeta Express