Povratak na političku scenu

Uoči vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, mediji spekulišu da bi poznati publicista i političar Veton Surroi mogao da dobije podršku buduće administracije Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa izabranim predsjednikom Josephom Bidenom i na taj način postane novi politički lider na Kosovu.

Takve tvrdnje mediji temelje na dokumentu „Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom“, za sada nepotvrđene autentičnosti, koji se pojavio u javnosti u finišu kampanje za američke izbore.

Kako su preneli mediji, Biden je u tom dokumentu poručio da će preokrenuti „neuravnoteženi pristup“ administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Srbiji i Kosovu obnavljajući „pravdu i jednakost u odnosima“.

U istom dokumentu navodno se pominje i ime Vetona Surroija i njegove riječi upućene Bidenu, da je on bio „momak u Vašingtonu kojeg smo mogli da pozovemo, čak i ranih devedesetih“.

Pojedini mediji samo pominjanje Surroijevog imena u jednom takvom dokumentu protumačili su kao poruku kosovskim političarima da se okupe oko poznatog publiciste.

Predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković takođe je na Twitteru napisala da postoji mogućnost da Veton Surroi ispliva kao novi lider.

– Prvi posao Bidenove administracije i EU partnera na Kosovu biće institucionalna stabilizacija i popunjavanje vakuuma nastalog krajem dominacije „ratne koalicije“. Veton Surroi, koji je spomenut u Bidenovoj viziji za Kosovo, možda će u ovom procesu isplivati kao novi lider – napisala je Trajković.

Veton Surroi je sin istaknutog kosovskog pisca i novinara Rexhaja Surroija, koji je bio jugoslovenski ambasador u Boliviji, Meksiku i Španiji.

Kao rezultat toga, Veton je proveo dio svog života u španskom govornom području, gdje se školovao.

Diplomirao je na Nacionalnom autonomnom Univerzitetu u Meksiku (UNAM).

Pored albanskog, govori srpskohrvatski, engleski i španski.

Surroi je 1994. godine u Prištini osnovao nedjeljnik Koha, koji od 1997. godine izlazi dnevno pod imenom Koha ditore.

Bio je član delegacije Kosova na pregovorima u Rambujeu 1999. godine.

Surroi je 2004. godine bio jedan od osnivača Reformističke stranke ORA i izabran je za njenog predsjednika.

Od 2004. do 2008. godine bio je poslanik u Skupštini Kosova.

U decembru 2007. Surroi i članovi predsjedništva stranke podneli su ostavke zbog slabih rezultata na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Ostalo je upamćeno da je 2018. godine odbio odlikovanje od predsjednika Kosova Hashima Thaçija.

Naime, Surroi je predložen u dva navrata za predsjednički orden, zbog učešća u pregovaračkim procesima, a koje je Thaçi dodjeljivao povodom desetogodišnjice nezavisnosti Kosova.

– Hashima Thaçija smatram glavnim odgovornim za zarobljavanje države, njenu izolaciju, potkradanje nje, materijalno osiromašenje, mentalno i duhovno, njeno pražnjenje tokom deset godina nezavisnosti, gubljenje političkog konsenzusa i perspektive mladih unutar nje… Sa izuzetkom okupatora, nije bilo nikoga ko je takvu štetu počinio zemlji. Uz svoja uvjerenja za ovog čovjeka, odbijam da uzmem bilo kakvu dekoraciju. Neiskrenost me ne može poštovati –  obrazložio je tada Surroi.

Kosovski publicista je 2015. godine poslije 16 godina ponovo posjetio Beograd, kako bi promovisao svoj roman „Milijarder“ u okviru festivala „Mirdita, dobar dan“.


Samoopredjeljenje ima ubjedljivo najveći rejting


Prema podacima koje je objavio specijalizovani portal za prikupljanje podataka o predizbornim istraživanjima i izborima u Evropi „Europe Elects“, na Kosovu ubjedljivo najveći rejting ima pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija, sa gotovo 49 posto podrške. Slijedi Demokratska partija Kosova čiji je osnivač Hashim Thaçi sa 17 procenata, potom Demokratski savez Kosova sa procentom manje, a Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja trenutno ima sedam odsto podrške.