Predsjednica CIK-a

Centralna izborna Komisija čeka potpunu presudu Ustavnog suda, a zatim će postupiti u skladu sa njom izjavila je predsjednica CIK Valdete Daka na KTV, prenosi Koha.

Dodala je da je zbog presude Vrhovnog suda prije tri godine, na izborima 2019. godine CIK utvrdio da je nemoguće verifikovati kandidate za poslanike, ali da je nedavna odluka Ustavnog suda razjasnila tu situaciju.

"Pokušali smo da primjenimo, 2017. godine član 29, da kandidate verifikujemo ili ne dozvolimo verifikaciju onih kandidata koji su u posljednje tri godine pravosnažno osuđeni za krivično djelo. Uradili smo to, 87 kandidata je verifikovano, ali smo presudom Vrhovnog suda bili primorani da te kandidate vratimo na liste političkih stranka. 2019. godine uopšte nismo tražili da li je neko osuđen ili ne, zbog činjenice da smo imali Vrhovnu presudu kojom to nije traženo. Odluka Ustavnog suda je sada jasna dužni smo da primjenimo član 29 “, rekla Daka.

Bolja koordinacija


Istakla je da je koordinacija sa Sudskim savjetom Kosova bolja i da će im poslati tražene podatke.

"Čekamo presudu i kakve su preporuke. CIK će postupiti po mjima. U svakom slučaju, komuniciraćemo sa Sudskim savjetom Kosova“, rekla je Daka.

Daka je naglasila da se mora izvršiti izborna reforma i da ko god dođe na vlast to mora imati na umu.

Govoreći o glasovima iz dijaspore koji nisu prihvaćeni na izborima 6. oktobra 2019. godine, rekla je da je Ustavni sud razjasnio situaciju koja je takođe bila neprijatna ne samo za CIK, već i za dijasporu.

"Zapravo, Zakon o opštim izborima je bio izuzetno jasan u tom pogledu, nalagao je da prihvatimo glasove dijaspore 24 sata prije dana izbora, mi smo to i učinili. Zahvaljujući žalbi koja je tada podneta, Vrhovni sud nam je naložio da ne prihvatimo glasove spremne za potvrđivanje, što nam je bilo izuzetno teško jer su izborne operacije tako dobro osmišljene i pripremljene. Ovom odlukom presudom Ustavnog suda situacija je razjašnjena i sada ćemo postupiti onako kako zahtjeva Ustavni sud“, rekla je Daka.

Prema njenim riječima slučaj glasanja u dijaspori pokazuje da je izborna reforma neophodna.


Dužni da poštujemo sve presude


"Možda nije povoljno za naše građane koji žive van Kosova, ali u svakom slučaju smo dužni da poštujemo sve presude. Sve to nam jasno pokazuje da moramo imati izbornu reformu. Dakle, mi kao CIK nismo u stanju da promjenimo zakon i pravila, jer moramo da djelujemo u skladu sa zakonom i predviđenim procedurama. Ne možemo ništa promjeniti, a pogotovo ne možemo promjeniti nijednu proceduru, uoči izbora, to bi trebalo učiniti mnogo prije kako bi se obavestili i birači i politički subjekti“, rekla je Daka.

Dodala je da onaj ko dođe na vlast treba da izvrši izbornu reformu.

"Praktično su nam vezane ruke. Apelujem na sve političke subjekte da nakon ovih izbora, ko god dođe na vlast, ima na umu da nas izborna reforma čeka 10 godina i ovo je zahtjev vremena, a ne moj ili CIK-a. Zakon je prevaziđen i mora se promjeniti“, rekla je Daka.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore