Štos odluke Ustavnog suda

Ehat Miftaraj iz Instituta za pravdu Kosova rekao je da odluka Ustavnog suda sprečava da se na predstojećim izborima kandiduju Albin Kurti, Albulena Haxhiu, Donika Kadaj-Bujupi, Faton Topali i mnogi drugi koji su osuđeni za krivična djela, prenosi Gazeta Express.

Miftaraj upozorava da u odluci Ustavnog suda, koja je oborila vladu Avdullaha Hotija, postoji i veliki trik.

"Prema odluci Ustavnog suda Kosova, Albin Kurti, Albulena Haxhiu, Donika Kadaj-Bujupi, Faton Topali i mnogi drugi osuđeni za krivična djela, čak i uslovno, neće moći da se kandiduju na izborima koji će biti održani u januaru ili februaru sljedeće godine. To je štos ove odluke Ustavnog suda“, smatra Miftaraj.

Osnovni sud u Prištini, u januaru 2018. godine, proglasio je krivim četvoro poslanika u Skupštini Kosova - Albina Kurtija, Doniku Kadaj-Bujupi, Albulenu Haxhiu i Fatona Topalija za dva krivična djela, korišćenje oružja ili opasnih sredstava i ometanje službenog lica tokom vršenja službenih dužnosti. Krivićna dijela su povezane sa bacanjem suzavca u Skupštini Kosova 2015. godine.

Albin Kurti osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca zbog upotrebe oružja ili opasnih sredstava, dok je za krivično djelo ometanja službenog lica osuđen na šest mjeseci zatvora. Osuđen je na jedinstvenu kaznu od jedne godine i šjest mjeseci uslovno.

Donika Kadaj-Bujupi osuđena je na godinu i tri mjeseca zbog upotrebe oružja ili opasnog sredstva, dok je za ometanje službenog lica osuđena na 6 mjeseci zatvora. Osuđena je na uslovnu kaznu od 18 mjeseci.

Albulena Haxhiu osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od 15 mjeseca zbog upotrebe oružja ili opasnih sredstava, dok je za ometanje službenog lica osuđena na šest mjeseci, da bi na kraju bila osuđena na jedinstvenu kaznu od 1 godine i 4 mjeseca uslovno.

Faton Topali osuđen je na jedinstvenu kaznu od 14 mjeseca uslovno.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express