Jabuka razdora

Stav političkih partija na Kosovu, izuzev Samoopredjeljenja, je da budućeg predsjednika Kosova treba da biraju direktno građani na izborima, prenosi RTK.

LDK, PDK i AAK se slažu da će u okviru izborne reforme biti izvršene ustavne promjene za izbor predsjednika, a sve to kako bi se izbjegle, kako kažu, političke krize koje izbor lidera Kosova neprestano donosi.

Sa takvim ocjenama ne slažu se stranka Albina Kurtija i civilno društvo.

Poslanik LDK, istovremeno predsedavajući zakonodavnom komisijom, Shkemb Manaj kaže za Kosovo Press da nedostatak konsenzusa za predsjednika donosi kontinuiranu krizu u zemlji.

Prema njegovim riječima, političke stranke moraju da pronađu zajednički jezik za budućeg predsjednika i da za njega direktno glasanju građani.

"Hitno svi politički subjekti koji su zastupljeni u Skupštini moraju da sjednu i ozbiljno razmisle o izbornoj i ustavnoj reformi. To uključuje izmjenu Ustava Kosova, ali i zakone za opšte i lokalne izbore. Mislim da je dobro vidjeti da bi u okviru izborne reforme predsjednika Republike trebalo da direktno biraju građani Kosova, jer bi nadležnosti koje on ima kao ujedinitelj bilo dobro da dolaze direktno od naroda Kosova i onda da ne bude problema. Vidite da ako ne budemo u mogućnosti da izaberemo predsjednika, to utiče na vladu i posljedično na raspuštanje Skupštine“, kaže on.

Njegova koleginica iz PDK Evgjeni Thaçi-Dragusha slaže se sa takvim stavom, rekavši da je izbor predsjednika od strane građana već odavno zahtjev.

"Mislim da je vrijeme da predsjednika direktno biraju građani Kosova. Položaj predsjednika treba da služi onako kako je u Ustavu kao objedinjujući stav, a ne kao blokirajući. Trenutno imamo takav slučaj kada izbor predsjednika služi kao blokada kosovskih institucija, ali i za normalan život na Kosovu. Imali smo inicijative u prošlosti koje su na tome i ostale, ali mislim da bi izborna reforma trebalo da započne u bliskoj budućnosti i razmotri mogućnost da predsjednika biraju građani Kosova“, rekla je ona.

Izborne i ustavne reforme će, prema riječima Pala Lekaja iz AAK podržati i stranka iz koje dolazi.

"Alijansa podržava bilo kakvu izbornu reformu, čak i ako se složimo da predsjednika direktno biraju građani“, rekao je.

Nasuprot njima, poslanik Samoopredjeljenja Dimal Basha, ne slaže se sa argumentima prethodnika iz pomenute tri stranke.

On ističe da problem ne postoji ni u Ustavu, ni u zakonu o predsjedniku, već u političkim strankama i njihovom mentalitetu.

"U normalnoj zemlji, ako bi se očuvao ustavni duh, gdje se traži predsjednik koji predstavlja jedinstvo naroda, to ne bi bio problem. Problem ne postoji ni sa Ustavom, ni sa zakonom o predsjedniku, koliko postoji sa političkim strankama i njihovim mentalitetom u Skupštini. Mislimo da parlamentarna republika ako se očuva ustavni duh ne bi predstavljala problem bilo kom političkom subjektu, sporazumni, apolitični predsjednik koji predstavlja jedinstvo naroda. Problemi su u političkim entitetima, a ne u ustavu ili obliku propisa za izbor predsjednika", poručuje Lekaj.

Slilčnog mišljenja je i Aberesha Logja iz Grupe za pravne i političke studije koja kaže za KosovaPress da promjena Ustava nije rješenje za predsjednika, jer nedostatak konsenzusa ne predstavlja obavezu promjene pravne osnove države.

"Smatramo da je vrlo zabrinjavajuća činjenica da se preduzimaju pokušaji rješavanja nezadovoljstva ili nedostatka konsenzusa političkog spektra promjenom pravne osnove zemlje. Smatramo da je ovo pogrešan pristup da pravni osnov koji reguliše principe države ne bi trebalo mijenjati u skladu sa trenutnim interesima političkih partija ili vlada. Dakle, ne smatramo da je promjena Ustava rješenje, jer nedostatak konsenzusa ne predstavlja obavezu promjene pravnog osnova države, posebno s obzirom da se time uređuju principi države“, rekla je Logja.

Prema njenim riječima, ono što zaista treba da se desi je da se promjeni koncept predsjednika među političkim strankama.

"Kao što je predviđeno Ustavom, predsjednik treba da bude politička ličnost, a ne da zastupa partijske interese. Smatramo da bi političke stranke trebale postići razboritost da odustanu od zauzimanja institucija, koje bi u stvarnosti trebale predstavljati jedinstvo naroda“, kaže ona.

Politički spektar u zemlji u prošlosti je pokušavao da predsjednika države izaberu građani u okviru izborne reforme. Ali već nekoliko godina tako nešto se ne primjenjuje.

Izvor: Kosovo Online/RTK1