Pomoć preduzećima

Premijer Avdullah Hoti u pratnji ministra ekonomije i transfera Hykmete Bajrami posjetio je Poresku upravu Kosova (PUK) i tom prilikom rekao da intenzivno rade na primjeni Zakona o ekonomskom oporavku, prenosi Koha.

"Razgovaramo o pripremama za primjenu Zakona o ekonomskom oporavku. Ovo je veoma važno za nas da pomognemo preduzećima zbog negativnog uticaja pandemije“, rekao je on.

Hoti je zahvalio PUK na obavljenom poslu pružajući stalnu podršku zakonitosti i punoj transparentnosti.

Najavio je novi fiskalni paket za 2021. godinu, za koji je rekao da se razgovara sa svim odgovornim institucijama.

„Radili smo u radnim grupama na pripremi novog fiskalnog paketa i na osnovu diskusija dobijamo prijedloge za iznošenje novih mjera 2021. godine“, rekao je on.

Generalni direktor PUK Ekrem Hysenaj izjavio je da su prihodi za period januar-novembar 2020. godine iznosili 426,6 miliona eura, 39 miliona eura ili 8,4 odsto manje u odnosu na prethodni period.

“Imamo 25,3 miliona ili 5,5 odsto manje od revidiranog plana prihoda. Iako je 74,3 miliona manje od početnog plana prihoda za dotični period, uticaj pandemije na direktne prihode za 2020. godinu bio je 74,3 miliona eura, govorimo o periodu mart-novembar, a za cjelokupan period to je 77 miliona eura“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore