Najveći dužnici PDK i LDK

Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova rekao da neblagovremeno objavljivanje godišnjih finansijskih izvještaja političkih stranaka predstavlja značajan nedostatak transparentnosti i njihove odgovornosti prema javnosti, prenosi Koha.

Demokratski institut Kosova održao je danas konferenciju za štampu, na kojoj je predstavio istraživanje koje predstavlja analizu godišnjih finansijskih izveštaja parlamentarnih političkih stranaka na Kosovu za 2019. godinu.

Cakoli je naglasio da u periodu 2013-2017. godine, Skupština nije uspjela da izabere spoljne revizore, što je onemogućilo objavljivanje godišnjih finansijskih izvještaja.

"Čak, izvještaji za 2018. godinu još uvijek nisu objavljeni na zvaničnoj veb stranici Centralne izborne komisije“, dodao je Cakoli.

Izvještaj ukazuje da parlamentarne političke stranke posjeduju pokretnu i nepokretnu imovinu ukupne vrijednosti preko 420.000 eura.

Međutim, prema njegovim riječima, parlamentarni političke partije se ne nose dobro sa dugovima, jer imaju više od dva miliona eura neplaćenih obaveza.

Samo PDK i LDK  prijavili su više od 1,1 milion eura dugovanja ili skoro dvije trećine ukupnih obaveza svih parlamentarnih političkih partija na Kosovu.

"Generalno, politički subjekti su proglasili negativan finansijski bilans, sa skoro milion eura više rashoda od prijavljenih prihoda. Ova pojava je nastavak prethodnih trendova iz 2017. godine, kada je prijavljeno više od dva miliona eura rashoda više od prihoda", navodi se u izvještaju Instituta.

Što se tiče rashoda, parlamentarne političke stranke proglasile su najveći dio rashoda u 2019. godini za kampanju i plate, odnosno 2,1 milion eura po kampanji i 1,3 miliona eura za plate i dodatke.

Međutim, postoji razlika između troškova koje su politički subjekti prijavili za kampanju i izvještaja koje je Demokratija na djelu objavila o troškovima partija tokom kampanje.

Prema procjeni DiA, samo u okviru praćenih javnih aktivnosti potrošeno je 3, 6 miliona eura, ili oko milion i po eura više od onoga što su stranke prijavile.

"S druge strane, iako se donacije vide kao jedan od glavnih izvora finansiranja, posebno tokom izbornih godina, partije su prijavile samo 214.000 eura donacija, što čini samo 4,6 odsto njihovih ukupnih prihoda", navodi se u izvještaju.

Cakoli je naglasio da LDK tokom cele 2019. godine naveo da je dobio samo jednu donaciju, u iznosu od samo 38,54 eura.

Na osnovu izvještaja primjećuje se da je većina donacija koje su političke partije dobile od njihovih članova, u iznosu od 10 do 1.000 eura.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore