Sjesti i razgovarati

Zamjenik generalnog direktora RTK Mentor Shala ocjenio je da je uzrok političke krize na Kosovu upražnjeno mjesta predsjednika.

„Kriza je započela zbog nedostataka u izbornom sistemu. Ranije smo imali krizu od sedam do osam mjeseci sa političkim barikadama i to je pokazalo probleme u našem izbornom sistemu. Stranke nisu uspjele da riješe te izborne nedostatke", rekao je Shala za RTK.

Govoreći o mogućnosti vanrednih izbora ukoliko predsjednik ne bude izabran, Shala je postavio pitanje – šta poslije izbora?

„Mislim da će poslije izbora biti ista situacija. Glavni problem ostaje izbor predsjednika. Ako sada ne izaberemo predsjednika, to nećemo moći ni poslije izbora. Nijedna stranka neće moći da osvoji većinu, čak i sa 50 odsto neće imati svu moć“, naglasio je Shala.

Prema njegovim riječima, politička kriza će se nastaviti ako stranke ne sjednu i razgovaraju o izbornoj reformi.

„Predsjednik mora biti uklonjen iz političkih pregovora, treba da ga biraju građani. Imamo i tumačenje Ustavnog suda, ali ni sa tim tumačenjem nismo uspjeli da riješimo političko rješenje. Stranke moraju da razmisle o ovoj situaciji jer smo u veoma opasnoj situaciji. Stranke to mogu da odu i dalje i izađu na izbore, ali bez prepreka i  krize nakon izbora“, rekao je Shala.

Izvor: Kosovo Online/RTK