Mjesečno dobija 1.547 eura

Pored poslanika Etema Arifija, koji je osuđen na izdržavanje zatvorske kazne zbog prevare sa subvencijama i šef poslaničke grupe Samoopredjeljenja Rexhep Selimi, potiv koga je podignuta optužnica za ratne zločine od strane Specijalnog suda u Hagu, takođe je na spisku za primanje poslaničke plate tokom boravka u pritvoru, piše Reporteri.

Kako se navodi, dvoje izabranih predstavnika naroda, Arifi i Selimi, primaće plate još neko vrijeme, sve dok im se automatski ne ukine mandat nakon šest mjeseci odsustva.

Poslanik Arifi, koji nije podneo ostavku, primaće platu do 23. decembra ove godine, kada se navršava šest mjeseci otkako je prisustvovao posljednjoj sjednici i automatski će biti lišen mogućnosti da vrši svoj položaj u zakonodavnom tijelu.

"U Skupštini do sada nije pristiglo pismo za ostavku poslanika Etema Arifija", potvrdili su iz Skupštine Kosova.

Poslanik Arifi nije jedini među 120 izabranih poslanika koji je uhapšen tokom ovog parlamenta.

Šef poslaničke grupe Samoopredjeljenja, kao i bivši predsjednik Demoktatkse partije Kosova (PDK) Kadri Veseli, uhapšeni su od strane Specijalnog suda nakon potvrđivanja optužnice za ratne zločine.

Do sada Selimi nije napustio mjesto u Skupštini Kosova, dok je Veseli podnio ostavku, čime je na njegovo mjesto došao poslanik PDK Fadil Nura.

"Posljednja sjednica na kojoj je učestvovao poslanik Rexhep Selimi je 03.11.2020. Do sada u Skupštini nije pristiglo nijedno pismo za njegovu ostavku", potvrdili su iz Skupštine Kosova.

U slučaju da Selimi ne podnese ostavku, primaće platu do 3. maja, čak i kada prođe šest mjeseci od njegovog odsustva na sjednicama i drugim aktivnostima Skupštine Kosova.

Selimi će, u slučaju da ne podnese ostavku, mjesečno dobijati 1.547 eura.

Posmatrači u Skupštini, međutim, kažu da je na ovaj način ugrožen integritet Skupštine i da se troše sredstva iz budžeta. Eugen Cakoli iz Kosovskog demokratskog instituta istakao je da bi poslanici trebalo da napuste svoja mjesta, bar iz moralnih razloga.

"U principu, makar zbog moralne kategorije, poslanici bi trebalo da podnesu ostavke na svoj mandat, kako bi sačuvali integritet Skupštine, ali i da ne troše sredstva iz državnog budžeta za svoje plate, s obzirom na to da ne vrše svoje funkcije. Čak procjenjujem da ovo indirektno predstavlja štetu budžetu i javnom interesu", poručio je Cakoli.

Prema njegovim riječima, od tri poslanika koja su imala problema sa zakonom, samo je jedan od njih podneo ostavku.

"Poslanici koji imaju problema sa zakonom ne predstavljaju izuzetan razvoj za rad Skupštine. Međutim, zbog odluke Vrhovnog suda krajem 2017, dozvoljeno im je i da se kandiduju opet", dodao je Cakoli.

Posmatarči u Skupštini navode, s druge strane, da je za Arifija, koji već služi kaznu, pitanje dana kada će isteći šestomjesečni rok za pojavljivanje u Skupštini, čime će izgubiti svoj mandat.

"Drugi slučaj, različit po prirodi, je slučaj poslanika Rexhepa Selimija, protiv koga ne postoji konačna odluka, ali je optužen u Specijalnom sudu u Hagu. Međutim, činjenica da se Ustavni sud bavi upravo slučajem poslanika Arifija, prilika da se stvori presedan i dobra praksa u pogledu pravnih efekata u slučajevima kada poslanici imaju problema sa zakonom", navode posmatrači u Skupštini.

Kako se isitče, kada se zakonski rok od šest mjeseci ispuni, pitanje poslanika raspravljaće se u nadležnom odboru.

Predsjednik Odbora za zakonodavstvo Shkemb Manaj istakao je da će se tim pitanjem pozabaviti u koordinaciji sa predsjednikom Skupštine Kosova.

"Prema uredbi, Odbor za zakonodavstvo aktivira se u slučajevima kada poslanik odsustvuje više od šest mjeseci zaredom. Odbor vodi slučaj i dužan je da preporuči predsjedniku i parlamentu da li da preuzme mandat ili ne", rekao je Manaj.

Prema zakonu, poslanici Arifi i Selimi, trebalo bi da u Skupštini budu zamjenjeni kandidatima sa najviše glasova istog pola, u okviru izborne liste njihovih političkih subjekata.

Kandidat koji će zameniti Arifija je Kazim Rahmani, dok će Selimija Taulant Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri