Ministar pravde

Vlada je planirala da obezbjedi 20 miliona eura potencijalnim optuženima u Specijalnom sudu, izjavio je ministar pravde Selim Selimi i dodao da je već izdvojeno sedam miliona, kao i 13 miliona budžetske rezerve, prenosi Gazeta Express.

Dodao je da je kao ministar potpisao tri administrativna uputstva za pomoć potencijalnim optuženima u Specijalnom sudu.

"Od ovih 20 miliona izdvojiće se sredstva za njihovu zaštitu, sredstva za podršku njihovim porodicama, što je predviđeno drugim uputstvom koje predviđa njihova putovanja, posjete itd. I posljednje za one koji su oslobođeni naknada za njihovu oslobađajuću presudu", rekao je Selimi.

Prema njegovim riječima trenutno postoji dobra pravna infrastruktura koja ima odgovornost, kontrolu i ravnotežu u davanju tog novca.

"Imamo osoblje koje prolazi kroz verifikaciju, jer ćemo raditi na povjerljivim pitanjima. Jednom kada se izvrši ova verifikacija da sam podneo zahtjev, mislim da ćemo tada biti operativni da tamo razmotrimo zahtjeve za odbranu", rekao je Selimi.

Kako je naveo vlada je odluku donela u trenutku kada još nije bilo jasno ko su i koliko je optuženih i u kom svojstvu su pozvani u Sud.

"Nije se znalo. Iako nas je zakon obavezao da zaštitimo potencijalne optužene, nismo znali kako su pozvani, kao svjedoci, kao optuženi ili kao žrtve", rekao je Selimi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express