Direktor FHP

Direktor Fonda za humanitarno pravo Bekim Blakaj izjavio je da se očekuje da će suđenja u Specijalnom sudu u Hagu trajati godinama, prenosi Koha.

Blakaj je na KTV "Interaktiv" ocjenio da će javnost narednih godina biti zaokupljena suđenjima pred Specijalizovanim komorama.

"Vidjeli smo to na prošloj statusnoj sjednici, gdje je postojala svojevrsna rasprava između tužilaštva i odbrane optuženog. Tužilaštvo je pokušalo da suđenje započne što prije, dok je odbrani sigurno trebalo više vremena da pripremi odbranu. Još uvijek ne znamo kada suđenje može početi. Svakako ne prije ljeta, možda juna ili jula sljedeće godine", rekao je Blakaj.

Po njegovim riječima, ako je tužilaštvo pomenulo veliki broj svjedoka, koji će pozvati i primjeniti druge dokaze, to znači da će suđenje vjerovatno trajati godinama.

"Naravno da ne možemo tačno predvidjeti sada, ali će trajati najmanje dvije ili tri godine. Da li ćemo druge optužnice imati uskoro zavisi od toga koliko su obimne. Mislim da ćemo u narednih nekoliko godina biti zaokupljeni suđenjima pred Specijalizovanim komorama", ponovio je Blakaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore