Maltretiranje

Direktor Odjeljenja za državljanstvo, azil i migracije Valon Krasniqi rekao je da se Kosovo suočava sa sve većim brojem migranata i dodao da država Srbija odvodi migrante iz različitih naselja i smješta ih u kamp u Preševu, blizu granice sa Kosovom i Sjevernom Makedonijom, prenosi Koha.

„Prema informacijama koje dobijamo, migranati su odvedeni sa raznih lokacija u Srbiji i smješteni u kamp u Preševu koji je vrlo blizu granice sa Kosovom i Sjevernom Makedonijom. Prema riječima migranata, vrši se pritisak da pređu granicu Kosova ili Sjeverne Makedonije. Te  informacije smo dobili nakon razgovora tražiocima azila“, rekao je Krasniqi u emisiji „Report“ na KTV.

Dodao je da su takođe od migranata dobili informaciju da ih srpska policija maltretira.

"Na osnovu razgovora koje su naši zvaničnici obavili sa tražiocima azila, u posljednje vrijeme imamo sve veći broj njih. Povećava se broj tražilaca azila koji dolaze iz Srbije na Kosovo i govore o tome kako su tretirani u državi Srbiji, gdje je jedan broj maltretiran od srpske policije", rekao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova je obavješteno o tome i uputilo je pismo zvaničnicima Evropske unije koji se bave pitanjem migranata.

„Još nismo dobili odgovor, u stalnom smo kontaktu sa zvaničnicima EU koji se bave pitanjem azila i drugim organizacijama. Takođe smo podelili sa njima ove zabrinutosti. Te organizacije i institucije imaju pristup teritoriji Srbije i mogu da prate razvoj događaja na teritoriji Srbije“, rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore