Odgovornost na vladajuću koaliciju

Skupština Kosova suočava se sa izazovom izbora novog predsjednika. Ako se stranke ne slože oko zajedničkog kandidata skupština će biti raspuštena i održaće se novi izbori, ocjenjuju mediji.

Skupština Kosova uspjela je da usvoji Zakon o sprečavanju i borbi protiv pandemije još 14. avgusta, pošto su ga podržali i poslanici opozicije. Na dnevnom redu skupštine našao se i Zakon o ekonomskom oporavku, koji je usvojen u načelu nakon šest pokušaja, ali bez rasprave u pojedinostima zbog nedostatka kvoruma.

I tokom posljednjeg zasjedanja u petak mnogi zakoni nisu usvojeni zbog nedostatka kvoruma. Organizacije koje nadgledaju rad skupštine zahtjevaju da vladajuća koalicija brzo obezbjedi rješenje za deblokadu ove situacije, jer je trenutno realizovano samo 9 odsto od zakonodavne agende.

„Samo 13 nacrta zakona, od 143  usvojila je skupština, od kojih se 11 odnosi na pitanja finansija, bilo da se radi o međunarodnim ugovorima o zajmu ili stranim investicijama.Većina njih je usvojena tokom juna, kada je izglasana Hotijeva vlada i uz podršku opozicije“, potvrđuje Eugen Cakoli, istraživač Instituta za demokratiju Kosova, za Radio Slobodna Evropa.

On procjenjuje da je aktuelni saziv najslabiji, kako u pogledu zakonodavstva, tako i u pogledu kvoruma.
Tokom ovog saziva, skupština je održala 36 sjednica, od kojih je na 9 bilo različitih interpelacija.

„Nismo protiv interpelacija, već što skupština ne usvaja nacrte zakona“, rekla Mexhide Demoli-Nimani iz organizacije „Fol“.

Ona smatra da najveća odgovornost za nefunkcionisanje skupštine pada na vladajuću koaliciju.

„Ne želim da amnestiram opoziciju, ali dok ova koalicija uspjeva da obezbjedi većinu, glavni teret pada na njih. Trenutno je nepoznato i malo je vjerovatno da će imati potreban broj glasova. Međutim, i opozicioni poslanici imaju svoje zakonske obaveze i moraju biti prisutni na sjednicama“, rekla je Demoli-Nimani.

Organizacije koje nadgledaju rad skupštine zahtjevaju izmjenu poslovnika o radu skupštine i da poslanici budu kažnjavani zbog njihove pasivnosti. Eugen Cakoli se poziva na odluke Ustavnog suda, koji prema njemu primoravaju poslanike da glasaju tokom zasjedanja.

„U dva slučaja, Ustavni sud je izričito zatražio da poslanici učestvuju u glasanju i glasaju prema svom uvjerenju, za, protiv ili budu uzdržani, pošto je učešće na sjednici, bez učešća u glasanju, potpuno besmisleno i nije logično“, kaže Cakoli.

Mexhide Demolli-Nimani takođe traži od poslanika da budu konstruktivniji.

„Poslanici bi trebali da budu konstruktivniji. Neka glasaju protiv, ali sjednice ne bi trebalo da budu neuspješne zbog kvoruma“, rekla je ona. Srpska lista ima svoju poslaničku grupu i zvanično je njenih 10 poslanika podržalo vladajuću koaliciju, zajedno sa grupom 6+ koja oko sebe okuplja poslanike iz drugih manjinskih zajednica.

Vlada Avdullaha Hotija izglasana je 3. juna sa 61 glasom poslanika. U međuvremenu, jedan od poslanika, koji je glasao za, Etem Arifi, predao se vlastima na Kosovu kako bi odsluži zatvorsku kaznu od godinu i tri mjeseca zbog lažnih subvencija.
 
Izvor: lajmi.net/Kosovoonline