Još uvijek nema datuma

Za vršioca dužnosti predsjednika Vjosu Osmani u dijalogu Kosova i Srbije tema Zajednice srpskih opština je neprihvatljiva, a kako kaže, to je jasno rekla i premijeru Avdullahu Hotiju, prenosi Gazeta Express.

Kako navodi taj medij, pitanje ZSO je zadalo snažan udarac toku pregovora između Prištine i Beograda iako se negira, da je to uticalo da se dijalog ne nastavi intenzitetom kojim je započeo.

Iz Vlade Kosova kažu da još uvijek nema datuma za sljedeći sastanak, navodi Gazeta Express.

Samo nekoliko dana od stupanja na dužnost v.d. predsjednika Osmani je razgovarala sa premijerom Hotijem, rekavši mu kao šefu delegacije da je tema ZSO neprihvatljiva u daljem dijalogu Prištine i Beograda.

Iz Predsjedništva je za Gazeta Express rečeno da Osmani nikada nije dala saglasnost da ZSO bude dio dijaloga.

"V.d. predsjednika Vjosa Osmani nikada nije pristala da ZSO bude dio dijaloga u Briselu. Ovu saglasnost nije dala ni Skupština", naveli su iz Predsjedništva.

Kako su istakli su Osmani je to ponovila i premijeru Avdullahu Hotiju.

„V.d. predsjednika je to jasno rekla na sastanku premijeru Hotiju, drugim institucijama i u svakom javnom nastupu", navedeno je u odgovoru iz Predsjedništva.

Povratak teme ZSO za pregovarački sto poremetio je tok kosovsko-srpskih pregovora, kojima posreduje EU, piše Gazeta Express.

Kosovo ne prihvata da se o ovom pitanju još jednom razgovara, a u Srbiji insistiraju da bez tog pitanja nema nastavka dijaloga.

Već nekoliko mjeseci lideri Kosova i Srbije ne razgovaraju na visokom nivou, navodi Gazeta Express.

Posljednji sastanak održan je na nivou stručnjaka 29. oktobra u Briselu.

Uprkos činjenici da Hoti i Vučić dugo nisu razgovarali uz posredovanje izaslanika EU Miroslava Lajčaka, u Vladi Kosova kažu da se to ne događa zbog ZSO.

Prema njihovim riječima, glavni razlog zašto dijalog nije nastavljen je pandemija kovid-19, kao i to da ne postoji novi datum predložen za sljedeći sastanak.

"Zbog drugog talasa pandemije kovid-19, Brisel je potpuno zatvoren za sastanke. Za sada nema predloženog datuma za naredne sastanke, jer sve diktira situacija sa pandemijom", rečeno je za Gazeta Express iz kabineta premijera i naglašeno da osim pandemije nema drugih prepreka.

Iz Vlade navode da "radne grupe nastavljaju pripreme za sastanke tehničkih grupa, čim se stvore okolnosti. Nema druge prepreke. Posljednji sastanak bio je 29.10.2020".

Na sastanku 29. oktobra, koordinator Kosova za dijalog Skender Hyseni i srpski predstavnik Petar Petković razgovarali su o rješavanju finansijskih zahteva i imovinskih pitanja.

U Evropskoj uniji, kao i u Vladi Kosova, negiraju da postoji bilo koje pitanje koje je udaljilo strane od pregovaračkog stola, i naglašavaju da će se Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kada se stvore uslovi ponovo sastati uz posredovanje specijalnog izaslanika EU Lajčaka, piše Gazeta Express.

 Izvor: Kosovo Online/Gazeta express