Stav nepromjenjen

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu pozvala je političare na Kosovu da se ne miješaju u rad Specijalnog suda u Hagu, prenosi Gazeta Express.

"Stav SAD je nepromjenjen. Podržavamo rad i mandat Specijalizovanih vijeća i Kancelarije Specijalizovanog tužioca i pozivamo sve zainteresovane da im omoguće da nastave svoj rad bez bilo kakvog miješanja", navodi se u saopštenju američke ambasade.

U aprilu 2014. godine, američka ambasada zatražila je od članova Skupštine Kosova da glasaju o ustavnim promjenama, koje bi omogućile uspostavljanje Specijalizovanih komora, poznatih kao Specijalni sud.

U to vrijeme, ističe se, SAD su smatrale da Kosovo mora da pokaže svoju posvećenost nepristrasnom pravnom procesu prihvatljivom za međunarodnu zajednicu, koji bi dao epilog tvrdnjama u izvještaju Savjeta Evrope iz 2010. Godinu dana kasnije, 82 poslanika Skupštine Kosova glasala su za uspostavljanje Specijalnog suda.

"Svijet traži da Kosovo bude posvećeno pravnom procesu koji može nepristrasno da riješi ove navode", navodi se u saopštenju.

Dvije godine kasnije, 2017. godine, 43 poslanika sazvala su vanredno zasjedanje Skupštine radi ukidanja Specijalnog suda. Tadašnji američki ambasador na Kosovu Graig Delawie, upozorio je na ozbiljne posljedice po one političare koji su mislili da podrže ovu inicijativu.

"Ovaj je užasan primjer slučaja kada lični interesi prevladavaju nad opštim dobrom i interesima Kosova kao države. Da budem jasan, poslanici koji podržavaju ovu inicijativu i političari koji je vode, uprkos njihovim negiranjima, biće podložni određenim i oštrim posljedicama ako ova inicijativa uspije. Oni to znaju. Rekli smo im to", rekao je tada Delawie.

Godinu dana nakon polovične inicijative za raspuštanje Specijalnog suda, u decembru 2018. godine, Specijalizovano tužilaštvo počelo je da poziva bivše komandante i vojnike OVK.

Još prije nego što su  4. i 5. novembra potvrđene optužnice protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija, Delawie je ranije poručio Kosovu da poštuje odluke Specijalnog suda.

"Nemam pojma kada će biti podignute optužnice ili kome. Ja ne želim da znam. Ali, kad god se to dogodi, očekujem da će ih Kosovo poštovati ispunjavajući obećanje međunarodnoj zajednici", naveo je Delawie.

Optužnice i hapšenja Specijalnog suda izazvale su brojne reakcije političara na Kosovu


Dan nakon što su četvorica bivših političkih i vojnih lidera OVK prebačeni u Specijalni sud u  pritvor, Vlada Kosova održala je sjednicu, podsjeća Gazeta Express.

Potpredsednik vlade Besnik Tahiri rekao je kako će vlada preduzeti sve mjere da pritekne u pomoć optuženima od strane Specijalnog suda.

"Situacija koja je teška za svakog Albanca, smatramo je nepravednom, ali, to je pravni proces koji Kosovo mora da tretira na najozbiljniji način", istakao je Tahiri.

Na dan kada je uhapšen bivši predsjednik parlamenta Kosova Jakup Krasniqi, bivši premijer i lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti reagovao je poručivši da je taj sud uspostavljen glasovima poslanika "posebnom nepravdom".

Kurti se, deset dana kasnije, pojavio na konferenciji za novinare da opovrgne navode iz sjedišta stranke, navodeći da "tužilaštvo griješi".

"Kosovo mora da organizuje odbranu optuženih. Vidjeli smo da svaki od njih ima svoje advokate, ali, potrebna je koordinacija države. OVK nije bila ni za koga, već za sve i svi bismo to trebali da zaštitimo. Zaštita i koordinacija moraju biti sinhronizovani", naveo je Kurti.

Zamjenik predsjednika PDK Memli Krasniqi, kritikovao je, međutim, Vladu Kosova zbog reakcije koja mu se nije svidjela.

"Potpuno nedostaje proaktivnost vlade Avdullaha Hotija. Kažete da se na Kosovu ništa nije dogodilo. Govorimo o ljudima koji su, predsjednik države, dvojica bivših predsjednika parlamenta, poslanik u tri mandata i šef poslaničke grupe. A, ono što Vlada radi je da napiše četiri rečenice i misle da su ispunili svoju obavezu", rekao je Krasniqi.

Lider AAK Ramush Haradinaj i lider NISMA Fatmir Limaj takođe su reagovali na te optužnice. Takođe, političari na Kosovu su ta hapšenja opisali kao "nepotreban spektakl".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express