Suzavac!?

Iz Pokreta Samoopredjeljenje poručeno je da će ta stranka opstruirati svaku sjednicu Skupštine Kosova, ako na njoj bude zamjenik premijera Driton Selmanaj, zbog njegove izjave o pitanju nestalih, prenosi Gazeta Express.

Poslanik Samoopredjeljenja Hajrulla Çeku pozvao je sve političke subjekte da se dostojanstveno i bez politizacije odnose prema tom pitanju. Prema njegovim riječima, pitanje nestalih je stvar cijelog društva.

"Vjerujem da je izjava bila dovoljna sama po sebi, pozvali smo sve poslanike, a ovaj poziv upućen je i izvan stranačkih i političkih krugova,jer govorimo o vrlo osjetljivom pitanju. Pozvao sam sve stranke da se prema ovom pitanju odnose dostojanstveno. Naravno, mogu se desiti propusti i greške, ali mi moramo razmišljati o tim greškama, a ne da ih ponavljamo, a drugo, kada se greške dogode u vezi sa tako osjetljivim pitanjima društva, tada moramo pokazati demokratsku zrelost i preuzeti odgovornost", rekao je Çeku.

Na pitanje da li će se Samoopredjeljenje koristiti, recimo suzavcem kako bi sprečili održavanje sjednica, Çeku je odgovorio da takve metode nisu potrebne, ali i dodaje da će sprečavati rad Skupštine kako bi pozvali na razmišljanje i kako bi ukazali da pitanje nestalih ne pripada samo jednom političkom entitetu.

"Naš poziv je naša metoda, i mi vjerujemo da je naš poziv ispravan i vjerujemo u snagu poziva koji smo uputili u ovom slučaju i to je poziv na razmišljanje i razumijevanje problema nestalih ne pripada samo političkoj stranci ili određenom poslaniku koji je napadnut, to pitanje je iznad svih nas i svi bi trebalo da razmišljaju o tome i da preuzmu odgovornost", rekao je Hajrulla Çeku.

Govoreći o prijedlogu za svrgavanje vlade, rekao je da je sada odgovornost na drugim političkim strankama koje bi trebalo da podrže tu inicijativu.

"Zahtjev i dalje postoji sa svim glasovima naše stranke, ali postoji i poziv svim poslanicima koji tek sada javno priznaju da ova vlada ne radi dobro i da se mora pronaći rješenje. Pitam ih sada, šta čekaju i kada će dati svoju podršku našem prijedlogu", kazao je Hajrulla Çeku.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express