Uspostavljanje reda

Farmaceutska komora Kosova pozvala je na preduzimanje mjera što prije i uspostavljanje reda po pitanju cijena lijekova koje je već nekoliko mjeseci blokiralo Ministarstvo zdravlja, prenosi Reporteri.

Zahtjeva se da se po svaku cijenu očuva dostojanstvo farmaceuta kao zdravstvenih radnika, ali da vlada i parlament moraju da preduzmu mjere.

"Održavanje dostojanstva i uspostavljanje pravila znači bolju dobrobit za pacijente i održavanje javnog zdravlja stanovništva", navodi se u saopštenju Komore.

Ovaj zahtjev poslat je na različite adrese u Ministarstvu zdravlja, Vladi Kosova, kao i u Parlamentu, ali i tokom javne rasprave o Zakonu o kovidu. Priloženo pismo (od 11. avgusta) u drugoj tački tačno u vrijeme izrade zakona o kovidu sadrži prijedlog, ali istovremeno i zabrinutost Komore u vezi sa ovim pitanjem.

„Svakodnevno vidimo, ne samo sa proizvodima koji se koriste za liječenje kovida, već i sa drugim proizvodima, koji veliki problem predstavljaju Kosovu (farmaceutima i stanovništvu) ovom neregulacijom“, kaže se u reakciji.

Izvor: Kosovo onlajn/ Reporteri