Neregulisane cijene lijekova

Kosovo i dalje ima nesređeno farmaceutsko tržište, a isti lijek se kupuje po različitim cijenama u različitim apotekama, piše Kosovo press.

Farmaceuti traže zakon koji bi regulisao pitanje cijena, jer dosadašnji pokušaji, kroz razna administrativna uputstva, nisu imali efekta zbog promjene vlasti.

Ministar zdravlja Arben Vitia u izjavi za Kosovo Press kaže da je najbolje rješenje ovog problema, koji posljedično utiče na džep pacijenta kroz Zakon o regulisanju cijena lijekova. Kaže da će isti biti procesuiran u Skupštini Kosova u narednih šest mjeseci.

"Nažalost, administrativno uputstvo koje je postajalo je ukinuto i nažalost imamo situaciju kakvu imamo, praksa je pokazala da se čak i sa administrativnim uputstvom to ne može regulisati, pa je u zakonskoj agendi među prvim zakonima koje moramo sprovesti, zakon za ujednačavanje cijene lijekova tako da se pitanje ujednačavanja cijene lijekova vrši kroz zakon koji više ne može da se mijenja kao što se mijenjao do sada", rekao je Vitia.

Potpredsjednica Farmaceutske komore Kosova Dadane Mehaj rekla je da u nedostatku zakonske norme Kosovo kupuje lijekove po najskupljim cijenama u cijelom regionu.

Ona podržava ideju da ovo pitanje treba regulisati zakonom, jer prema Mehaju, administrativna uputstva nisu pokazala efikasnost. Mehaj kaže da kao rezultat ovih različitih cijena lijekova građani kupuju i nesigurne lijekove.

"Zašto je važno da se to reguliše zakonom, jer su administrativna uputstva iz ranijih iskustava pokazala da su vlade koje su se promjenile ukinule ta uputstva, kao što se to dogodilo nama, već dvije godine je ova tema na stolu. Ali sada, ako se to učini zakonom, zakon se ne može tako lako promjeniti i vrlo je dobrodošao. Onad dolazi u obzir profesionalnost farmaceuta u apotekama jer trenutno naši građani pati od ovog problema jer kupuju nesigurne lijekove", rekla je Mehaj.

Farmaceutkinja Elona Zharku ističe da će zakon omogućiti farmaceutima da pružaju više stručnih savjeta pacijentima, nego da se bave troškovima lijekova.

"Ovo je problem sa kojim se suočavamo svakodnevno, jer pacijenti često dolaze i govore nam o problemima sa kojima se suočavaju sa cijenama, obično je to više u dijelu hroničnih lijekova sa kojima imao problma. Obično imamo lijekove za hipertenziju, lijekove za holesterol, lijekove koje stalno koriste. Fokusirali bismo se više na probleme pacijenata i savete koje su im potrebni od nas kao zdravstveni radnici", rekla je Zharku.

Predsjednik Udruženja za prava pacijenata Besim Kodra navodi da je nejednaka cijena u svim apotekama zloupotreba.

"Nemamo jedinstvene cijene lijekova i ovo je definitivno zloupotreba za pacijente, jer apoteke koje koristeći njihov položaj lijekove prodaju po različitim cijenama zavisno od apoteke. Nesumnjivo je da je za sadašnje ministarstvo veoma važno da objedini cijene lijekova u svim apotekama na Kosovu. Ono što je veoma poželjno je da Ministarstvo zdravlja ispuni listu osnovnih lijekova što je njena obaveza za sve pacijente i pacijenti da što manje imaju potrebu da posećuju apoteke i drugo da cijena lijekova u apotekama bude jedinstvena za pacijente", naglasio je Kodra.

Bivši ministar zdravlja iz redova PDK, Uran Ismaili, prije nekoliko dana tokom plenarne sjednice predao je ministru Vitiji i Skupštini Nacrt zakona o regulisanju cijena lijekova. Ova inicijativa, za koju je rekao da je započeta tokom njegovog ministrskog mandata, ima za cilj zaustavljanje zlostavljanja i korupcije u zdravstvu. Svoju saradnju ponudio je sada kao poslanik, ali je rekao da očekuje odlučnost vlade da ne dozvoli nastavak kupovine lijekova po uvredljivim cijenama.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press