Stručnjak za bezbjednost
Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi rekao je da je Srbija zainteresovana za mir, ali ne i za punopravno članstvo u NATO i da Srbija koristi Rusiju za snabdjevanje oružjem, za šta je ove godine imala budžet preko milijardu eura, objavila je Ekonomia onlajn.
"Sada je Srbija u partnerstvu za mir, ali je ne zanima punopravno članstvo u NATO, dok s druge strane to sve koristi jer na neki način neće tipizirati borbenu opremu naoružanja, pa se naoružava iz Rusije, Bjelorusije, Kine i Turske sa oružjem koje zapravo pripada ruskim proizvođačima. U ovom obliku, sa svom ovom opremom i naoružanjem, premašuje budžet mnogih zemalja u regionu. On je preko milijardu eura godišnje″, rekao je Ibishi u intervjuu za Ekonomia Online.

Ibishi kao bivše vojno lice smatra da je "međunarodna zajednica ostala nema u vezi sa pretećim izjavama iz Srbije". On je naglasio da Vojska Kosova treba da bude naoružana jer Srbija nastavlja da izvodi manevre u blizini granice.

"Ne koristimo ove mogućnosti preko naših prijatelja, oni za napad na srpske lokalitete pokreću pitanje u Savjetu bezbjednosti, a mi nismo u mogućnosti da pokrenemo pitanje takve prijetnje u Savjetu bezbjednosti ili u Evropskoj komisiji. Međunarodna zajednica je u ovom slučaju vrlo pasivno reagovala na ove preteće izjave”, rekao je Ibishi.

Prema njegovim navodima normalno je da Vojska Kosova treba da bude naoružana, jer nije stvar samo u naoružanju, već "Vučić nastavlja da izvodi manevre u blizini granice sa Kosovom gdje poziva slovensko bratstvo".

"Sreća je što ovdje imamo KFOR koji omogućava razvoj kapaciteta KBS, ali politička strana i funkcionalni aspekt KBS moraju biti daleko ispred prijetnji koje dolaze iz Srbije. U poređenju sa kapacitetima i u ovoj fazi tranzicije, normalno je da još uvijek nismo u fazi partnerstva za mir, iako smo oružana sila. I politika i funkcionalni aspekt bi trebalo da budu mnogo aktivniji u ovom pitanju, jer imamo priliku da idemo u pogledu naoružanja i razvoja kapaciteta u pogledu obuke i stvarnih pretnji koje dolaze iz Srbije”, rekao je on.

Ibishi kaže da je ovo samo igra koju srpski predsjednik igra protiv Kosova.

"To je njegova metodologija, on zna da igra i mi moramo da reagujemo. EU i međunarodno vojno prisustvo ovdje treba da pokrenu pitanje u Savjetu bezbjednosti kako bi bili na oprezu i pozabavili se tim pitanjem, jer znaju u kojoj meri to ide i vraća se nazad, tako da ne treba brinuti”, poručio je Ibishi.

Izvor: Kosovo onlajn/ Ekonomia onlajn