Zakon o ekonomskom oporavku

Bivši poslanik Visar Ymeri izjavio je da bi sve političke stranke na Kosovu trebalo se uozbilje po pitanju zdravstvene i ekonomske krize, kao i po pitanju optužnica protiv bivših lidera OVK i pitanju predsjednika Kosova, prenosi Koha.

Prema riječima Ymerija, predsjednik Kosova mora biti izabran prije nego što se izađe na birališta, jer kako je rekao, tek tada ne može biti političkih pregovora.

"U situaciji smo da ne postoji saglasnost o tome ko treba da bude predsjednik. Pregovaranje za predsjednika je nemoguće. Sve stranke se moraju okupiti, izabrati predsjednika i izaći na birališta. I da se dogovore o paketu za ekonomska pitanja", rekao je Ymeri.

Dodao je i da bi širenje vladajuće koalicije formalno rješilo pitanje kvoruma u ​​Skupštini Kosova.

"Glavni pokretač eventualnog širenja koalicije izbjegava izbore i to se radi da bi se izbjegla pobjeda Samoopredeljenja, i to je pogrešan razlog da se ne ide na izbore", ocjenio je Ymeri.

Kaže i da Pokret Samoopredjeljenje nikada ne bi prihvatio da uđe u aktuelnu vladajuću koaliciju.

Bivši poslanik kritikovao je opozicione stranke koje ne glasaju o Nacrtu zakona o ekonomskom oporavku, iako se slaže da Nacrt zakona nije potpun.

"Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, naravno, mogao je biti i bolji, ali kao zakon i dalje pomaže situaciji, bez obzira koliko je mala ova pomoć. Budući da opozicija nema drugu mogućnost, bolje je izmijeniti ovaj zakon", rekao je Ymeri.

Komentarišući odgovor vlade Avdullaha Hotija na borbu protiv pandemije koronavirusa, Ymeri kaže da su preduzete antikovid mjere donesene kasno.

Mjere subvencija za plate za radnike nazvao je dobrim korakom, ali je rekao da je zaboravljeno na socijalno ugrožene slučajeve.

Komentarišući promenu administracije u Sjedinjenim Državama, Ymeri je rekao, da dolaskom Bidena na mjesto predsjednika SAD očekuje bolju saradnju.

"Jednom kada bude uspostavljena administracija Bidena, imat ćemo jasnu posvećenost SAD Kosovu. Mislim da Trumpov pristup, posebno Grenellov prema Kosovu, nije bio dobar. Nije nam donijelo ništa dobro. Nije da očekujem, ali siguran sam da ni Biden neće to učiniti. Moramo se potruditi da imamo aktivniji sistem diskusije za pokretanje naših pitanja, ali ne smemo da dovodimo u pitanje našu saradnju sa Sjedinjenim Državama", rekao je Ymeri.