Smanjen priliv dijaspore

Mjere protiv koronavirusa značajno su ograničile kretanje građana, a to se takođe odrazilo u posjetama dijaspore na Kosovu, gdje je zabilježen značajan pad, prenosi Reporteri.

Institut GAP uradio je analizu na osnovu podataka prištinskog aerodroma "Adem Jashari" i Kosovskog zavoda za osiguranje za period januar-avgust 2020. godine.

Prema ovoj analizi, za isti period broj stranih posjetilaca na Kosovu bio je za oko 62,5 odsto manji, nego u 2019. godini.

Politički analitičar u Institutu GAP Berat Thaçi rekao je da to predstavlja oko dva miliona posjeta manje iz inostranstva.

"Na osnovu podataka koje smo prikupili o putovanjima avionom ili kopnom, u poređenju sa prošlom godinom za period januar-avgust 2020, imamo smanjenje poseta iz inostranstva za 60 odsto. Samo na aerodromu u Prištini imamo milion posjeta manje" , istakao je Thaçi u intervjuu za Kosovo Press.

Prema njegovim riječima, kao rezultat smanjenja posjeta dijaspore došlo do velikog pada u ekonomiji Kosova, uz ocjenu da je šteta prouzrokovana prihodima privrede oko 300 miliona eura.

"Na osnovu proračuna koji smo napravili u Institutu GAP, samo od pada posjeta prihodi u ekonomiji opali za 300 miliona eura, a to naravno ima negativne efekte, posebno za neke sektore koji su direktniji vezani za posjete dijaspore, ali i za ekonomiju u cjelini", ukazao je Thaçi.

Ako se govori o određenim sektorima, dodao je, ugostiteljski sektor je direktno pogođen nedostatkom posjeta dijaspore.

Ekonomija Onlajn podsjeća da su Božić i Nova godina period kada Albanci koji žive u inostranstvu odluče da se vrate na Kosovo da provedu praznike, međutim, to se ne očekuje krajem ove godine.

Thaçi je istakao da će širenje pandemije kovid-19 i mjere koje su preduzele druge zemlje, a u kojima je kosovska dijaspora uglavnom orijentisana, biti glavna prepreka za povratak sunarodnika na Kosovo.

"Imamo dva fenomena, prvi je da se virus značajno širi, bilo na Kosovu ili u Evropi, te stoga ovo može biti faktor koji će dobrineti da ne bude posjeta. S druge strane, u poređenju sa početkom godine, kada je zabranjen ulazak stranim državljanima, sada pomoću PCR testa oni mogu ući na Kosovo, ali imajući u vidu širenje virusa, ovo se može promjeniti i predstavljati prepreku", ocjenio je Thaçi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri