Sopstvena sredstva

U trenucima kada se u svijetu sve više govori o pronalasku vakcine za liječenje koronavirusa, očekuje se da će, kada Svjetska zdravstvena organizacija vakcina to ozvaniči, Kosovo dobiti 360 hiljada besplatnih vakcina od Svjetske alijanse za vakcinaciju, poznate kao COVAX, prenosi Gazeta Express.

Ministarstvo zdravlja reklo je da će ostatak vakcina, kada se one budu pojavile na tržištu i budu bezbjedne za ljudsku upotrebu, kupiti ostatak potrebnih vakcina sopstvenim sredstvima.

Prema informacijama zvaničnika iz oblasti zdravstva, Kosovo je nekoliko mjeseci u pregovorima sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i međunarodnim partnerima.

Svjetska alijansa za vakcinaciju stavila je Kosovo među zemlje korisnice besplatno 20 odsto količine vakcina ili 360.000 doza vakcina protiv kovid-19.

Mišljenje Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova je da bi 1,2 miliona stanovnika Kosova trebalo vakcinisati anti-kovid vakcinom.

Čelnici vlade kažu da u budžetu ima dovoljno sredstava za obezbjeđivanje ostalih količina vakcine.

„Ostatak vakcina kupiće Kosovo kroz svoj budžet. Koliko će koštati znaće se nakon što se vakcina pojavi na tržištu. Država ima dovoljno sredstava da kupi ovu vakcinu za svoje građane", rekao je premijer Avdullah Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express