Profesor ustavnog prava

Kosovo ne treba da mijenja svoj ustav za konačni sporazum sa Srbijom, stav je kosovskih stručnjaka, kao i to da je Srbija ta koja treba da promjeni svoj ustav, piše Lajmi.

Profesor ustavnog prava Mazllum Baraliu je u intervju za Ekonomija Onlajn rekao da Kosovo ni u kom slučaju ne treba da mijenja ustav zbog konačnog sporazuma sa Srbijom i dodao da svaka promjena ustava i zakona šteti suverenitetu i integritetu Kosova.

„Što se tiče konačnog sporazuma, nema potrebe za promenom Ustava Kosova. Ustav Srbije treba promjeniti prije nego što se postigne sporazum jer se u preambuli važećeg Ustava Srbije, Kosovo smatra  njenim sastavnim dijelom, a prilikom sastava nove vlade Brnabić svi poslanici Skupštine i članovi Vlade su se zakleli da će zadržati Kosovo kao njen sastavni dio. Svaka promjena ustava i zakona na Kosovu koja podrazumjeva ustupke Srbiji nanosi štetu suverenitetu i integritetu zemlje“, rekao je Baraliu.

Naglasio je da je za konačni sporazum između Kosova i Srbije potreban nacionalni konsenzus.

„Za konačni sporazum bio bi potreban konsenzus. Nesreća je u tome što ova politička elita već nekoliko godina ne može da postigne konsenzus i da nastupa sa zajedničkom platformom vlasti i opozicije, kako prema Srbiji tako i prema EU. I zato je konsenzus više nego potreban, jer bez konsenzusa nijedan sporazum postignut sa Beogradom i Briselom, čak ni sa Vašingtonom, ne može biti ratifikovan u skupštini. To treba da uzmu u obzir politička elita i vladajuća koalicija”, rekao je Baraliu.

Profesor Riza Smaka rekao je da ukoliko bi došlo do promjene ustava kako bi se prilagodila Zajednica srpskih opština, to bi predstavljalo stvaranje ustavne osnove za podjelu Kosova.

Smaka je dodao da politička klasa mora da bude budna i da radi kako bi se Kosovo izvuklo iz krize.

„Ako bi se izvršile promjene kako bi se prilagodio sporazumu o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu, to bi bilo najgore moguće rješenje i bilo bi stvaranje ustavne osnove za podjelu Kosova. Ali ako naša politička klasa propadne i ovaj put, kao što je propala do sada, to bi bio jedan od najvećih neuspjeha za našu zemlju. Članom 1. stava jedan ustava utvrđeno je da je Kosovo jedinstvena država. Iako naša država nije efikasna, izmjenama ustava bi se stvorila osnova za podjelu Kosova, što je i cilj srpske politike. Stoga bi politička klasa treba da bude vrlo budna i da radi. U našoj zemlji ima mnogo ljudi koji će moći da se suoče sa najboljim ljudima koje Evropa ima. Oni moraju da uključe te ljude da rade i da idu sa projektima koje će obrazložiti", rekao je Smaka.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net