Negativni efekti pandemije

Pandemija koronavirusa negativno utiče i na kosovsku ekonomiju. Prema procjenama Vlade Kosova ocjenjuje se da će javni prihodi ove godine biti manji za oko 232 miliona eura, dok ekonomski stručnjaci smatraju da će smanjenje biti još veće, ako se situacija sa koronavirusom nastavi.

Negativni efekti pandemije korona virusa na javni prihod Kosova uzrokovani su smanjenjem naplate poreza i carinskih prihoda za oko 150 miliona eura. Tome je doprinelo smanjenje prometa preduzeća na Kosovu, koji je, kako se procjenjuje manji za oko milijardu eura.

„Ako se osvrnemo na period nakon izbijanja pandemije - mart, april i maj, kada su preduzete najstrože restriktivne mjere u ekonomskoj aktivnosti preduzeća na Kosovu, prema podacima Poreske uprave Kosova promet preduzeća je tada smanjen za 40 odsto. Međutim, možemo reći da taj uticaj može biti i veći ako institucije ponovo primjene tako stroge mjere kojim bi se ograničila ekonomska aktivnost”, rekao je direktor Američke Privredne komore na Kosovu Arian Zeka.

Portparol Carine Kosova Adriatik Stavileci rekao je za Kosovo Press da su prihodi ove godine u odnosu na prošlu manji za preko 110 miliona eura tj. 12 procenata.

„Početkom pandemije, zatvaranjem ekonomskih sektora, ne samo na Kosovu, već i širom svijeta, primjetili smo da imamo stagnaciju prihoda ili usporavanje rasta prihoda i oni su bili ispod očekivanog nivoa. Možemo reći da posljednjih nedjelja imamo značajno poboljšanje, jer je pad bio mnogo veći u periodu kulminacije pandemije", kazao je portparol Carine Kosova Adriatik Stavileci.

Portparol Carine ističe da se uvoz robe iz Srbije nije povećavao.

„Nismo primjetili da imamo bilo kakav ekstremni porast uvoza iz Srbije, jer je ona na Kosovu izgubila tržište. Očekivali smo veći rast uvoza proizvoda. Sada on nije veći od 100 miliona eura, a bilo je perioda kada je uvoz iz ove zemlje u roku od godinu dana premašivao 400 miliona eura", dodao je Stavileci.

Poreska uprava Kosova je za period od januara do oktobra 2020. godine naplatila 390,4 miliona eura poreza što je za oko 42 miliona eura manje nego prošle godine. Vlada Kosova je prošlog petka odobrila nacrt budžeta za 2021. godinu od 2,4 milijarde eura, koji će, kako se očekuje, biti razmatran u prvom čitanju u Skupštini. Nacrt zakona o ekonomskom oporavku treba da se razmatra u drugom čitanju, međutim, ta vanredna sjednica je odložena zbog nedostatka kvoruma.