Građani neće oprostiti

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Albena Reshitaj, navodi da je usvajanje Zakona o ekonomskom oporavku potreba građana u vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom i ocjenila da je odbijanje, da se glasa za Nacrt zakona na drugoj raspravi apsurd, zahtjevajući da se politička neslaganja ostave po strani, prenosi Gazeta Express.

„Želim da vjerujem da će svi poslanici u parlamentu glasati o Nacrtu zakona o ekonomskom oporavku na drugoj raspravi. To bi bilo prirodno, jer su tokom prvog pretresa predložili svoje ideje i izvršili neophodne izmjene, jer smo u veoma teškoj fazi, ulazimo u vanrednu situaciju, čak i vanredniju od one do sada, sa mnogim nepoznanicama, uzimajući u obzir posljedice koje je ostavila ova faza kroz koju smo prošli sa pandemijom“, rekla je Reshitaj.

Upozorila je da građani neće nikome oprostiti ko u ovakvoj situaciji vidi samo politički interes.

„Nacrt zakona, uzimajući u obzir potrebe i važnost uticaja koji ima direktno na dobrobit građana u pandemijskoj situaciji, mislim da građani Kosova nikome neće oprostiti ako se u ovom pandemijskom periodu u prvi plan stavljaju partijski i politički interesi. Zakon im je potreban“, rekla je Reshitaj za Ekonomija Onlajn.

Govoreći o dijalogu Reshitaj je rekla da Kosovo i Srbija više ne bi treba da razgovaraju o tehničkim pitanjima, već o političkim.

„AAK je uvjeren da više nema prostora za Kosovo i Srbiju da sede za zajedničkim stolom i razgovaraju o tehničkim pitanjima. Smatramo da je vrijeme da Kosovo i Srbija sjednu i razgovaraju o političkim pitanjima i zajedno zatvore mnoge rane iz prošlosti ako žele da otvore novo poglavlje međusobne saradnje. Zbog toga uspjeh vidimo samo u tom smislu i doprinosu da se to postigne i da se nikada ne vraćamo nazad“, rekla je Reshitaj.

Istakla je da se AAK ne odriče mjesta predsjednika Kosova i da ta stranka već ima kandidata.

„Želim da vjerujem da pitanje predsjednika treba da se riješi kao posebno pitanje, jer govorimo o predsjedniku jedne države. AAK je kao politička stranka nominovala svog kandidata za predsjednika zemlje. Mislim da bilo koja politička stranka može dati svoj prijedlog. Ali na kraju rješenje mora biti opšte prihvaćeno i nikako uslovljeno. Mislim da dvije najveće političke stranke u zemlji, LDK i PDK, ovu funkciju drže već skoro dvije decenije, kao i funkciju premijera. Došlo je vrijeme da se ostatku građana koji podržavaju druge političke stranke da prostor da daju svoje prijedloge i da imaju prostora i mogućnosti da imaju predsjednika, ako se ustav ne promjeni ne mijenja se pristup izboru predsjednika Republika Kosovo. Mislim da su LDK i PDK dovoljno iskoristili ove visoke političke funkcije u našoj zemlji“, rekla je Reshitaj.

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku prošao je prvu raspravu u skupštini, u petak je glasanje u drugom čitanju bilo predviđeno na vanrednoj sjednici, ali je zbog nedostatka kvoruma odloženo.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express