Tender

Dva mjeseca, koliko je na Kosovu trajalo opadanje broja slučajeva Covid-19, nisu bila dovoljna da bolnička služba Univerzitetsko kliničkog centra Kosova (UKCK) izvrši neophodne pripreme za suočavanje sa koronavirusom, piše Koha.

Planirano je da se proširi centralni kapacitet za oksigenaciju dok se očekivao drugi talas, ali to nije realizovano. Napravljen je samo plan proširenja centralne mreže, ali posao nije započet.

Kosovo inače, ima trend rasta slučajeva Covid-19 jer je u posljednja 24 sata umrlo 12 osoba. Od 1.137 urađenih testova, 700 manje nego juče, registrovan je 491 novi slučaj Covid-19 a za pacijente u najtežem stanju, terapija kiseonikom je od vitalnog značaja.

Koha navodi da je tender sproveden u septembru ove godine, ali do sada proširenje mreže nije započelo.

Većina javnih bolnica na Kosovu snabdjeva se bocama sa kiseonikom.

Jedino u šta je uloženo ovih mjeseci je kupovina praznih boca sa kiseonikom, kupljeno je 1000 boca.

Međutim, kako saznaje Koha, kompanije koje snabdjevaju javne bolnice kiseonikom mogu da dopreme samo 370 boca sa kiseonikom dnevno.

Po riječima izvora Kohe, upravni odbor UKCK i Ministarstvo zdravlja su obavješteni da sa povećanjem broja pacijenata bolnice ne mogu da obezbjede više kiseonika.

Da bi riješio ovaj problem, UKCK je otvorio tender za cisterne i osam cisterni biće kupljeno za oko pola miliona eura.

Ali sada kada Kosovo bilježi brzi rast pozitivnih slučajeva, tender još nije gotov.

Čak i kada tender bude potpisan, propisanim uslovima se kompaniji daje mogućnost da odloži isporuku rezervoara do 4 mjeseca.

Kosovo je jedino u regionu koje nema medicinske punionice za kiseonik, zbog toga licencirane kompanije svakodnevno dovoze kiseonik iz Sjeverne Makedonije ili Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore