Institut pravde

Direktor Kosovskog instituta pravde Ehat Miftaraj ocjenio je da se uprkos povećanju broja sudija i tužilaca za teška krivična djela, efikasnost sudova smanjila, ali je dodao da i pored toga što se na Kosovu i dalje donose veoma dobri zakoni, većina njih ostaje samo "prazno slovo na papiru", prenosi Ekonomia onlajn.

"Efikasnost rada gotovo se smanjila srazmerno povećanju broja sudija i tužilaca, a normalno je da se sa povećanjem broja sudija i tužilaca, efikasnost poveća, a trajanje sudskih procesa skrati", rekao je Miftaraj.

Kako je dodao, većina kazni za teška krivična djela svede se samo na novčano kažnjavanje. Pored toga, kaže Miftaraj, u nekim slučajevima gdje se sudi za korupciju, može se primjetiti nedostatak volje sudija i tužilaca da se tim slučajevima i bave.

"Još jedno otkriće našeg instituta nesumnjivo je činjenica da smo u slučajevima korupcije i teških krivičnih djela identifikovali slučajeve koji zastarevaju na sudovima bilo postupkom sudova. Konkretno, u sedam takvih slučajeva primjetili smo da je došlo do zastarevanja, jer nije postojala volja tužilaštva i suda da ove slučajeve tretira kao prioritetne", istakao je Miftaraj.

Još jedan nedostatak, prema riječima Miftaraja, jeste i nedostatak zaplena imovine u slučajevima teških krivičnih djela.

"Nedostatak zaplena u slučajevima teških krivičnih djela su oni slučajevi kada imamo presude, gdje sudije gotovo kao i nedostatak zahtjeva tužilaca imaju vrlo mali broj oduzimanja. Iako Kosovo usvaja izuzetno dobre zakone, ovi zakoni ostaju samo na papiru i ne sprovode se", rekao je Miftaraj.

Izvor: Kosovo online/ Ekonomiaonline