Alternativa vanredno stanje

Ministar zdravlja Armend Zemaj upozorio je da će svi gradovi koji se budu našli u takozvanoj crvenoj zoni i pređu određenu granicu broja zaraženih koronavirusom u odnosu na broj stanovnika, biti zatvoreni, kao što je trenutno slučaj sa sedam opština koje su od sinoć u potpunoj izolaciji.

Na osnovu mape koju je na Facebooku objavio Zemaj, Lipljan, Uroševac, Vučitrn, Dečani, Peć i Junik se nalaze u tzv. narandžastoj zoni.

"Pored vladine odluke, imamo i odluke o posebnim mjerama u sedam opština: Priština, Kosovo Polje, Gnjilane, Obilić, Đakovica, Podujevo i Štimlje. Svaka druga opština koja je ušla na područje crvene zaraze, prema broju stanovnika (prema mapi), imaće istu mjeru! Policija i inspekcije su obavezne da izvrše rigorozne provere u sprovođenju mjera", upozorio je Zemaj.

Kako je dodao, nove mjere ne znače zatvaranje i blokadu, već brigu.

"Nove mjere su za dobrobit svakog od nas, one su za dobro javnog zdravlja i da bi se sprečilo uvođenje vanrednog stanja. Današnje mjere nisu blokada , već kontrolisani rigorozni potez, pa ni ne znači zabranu kretanja građana. Svesni velikog širenja virusa, dužni smo da preduzmemo snažne mjere", napisao je Zemaj.

Izvor: Kosovo Online