Reakcija na nove mjere

Udruženje ugostitelja Kosova reagovalo je nakon predloženih novih mjera koje će u ponedjeljak stupiti na snagu i kojima se očekuje ograničavanje radnog vremena u ugostiteljstvu i tržnim centrima od 21 do 5 sati, osim usluge „za poneti“, i pozval

Udruženje ugostitelja Kosova je zahtjevalo da se poštuje svaka odluka usmjerena na borbu i sprečavanje pandemije kovid-19 ali i podsjetilo da su ugostitelji “čak i bez ovih posljednjih najava je na velikom udaru i trpi posljedice do sada primjenjenih mjera”.

“Međutim, ako nastavimo ovim tempom kreiranja politike i državne intervencije u ekonomiji, nema sumnje da će ugostiteljstvo biti srušeno i teško da će se oporaviti da postane kakvo je bila prije pandemije. Stoga pozivamo javne institucije da nastave da upravljaju pandemijom, što će naše udruženje podržati svim kapacitetima koje posjeduje. S druge strane, hitno predlaže da nadležne institucije nastave da subvencionišu platni spisak zaposlenih, započnu sa subvencionisanjem zakupnine, dodjelom grantova koji podstiču poslovanje u ugostiteljstvu i stvaranjem paketa u najkraćem mogućem roku sa ciljem podrške sektora u skladu sa našim zahtjevima“, kaže se u reakciji Udruženja.

Oni su zakazali vanredni sastanak za ponedjeljak u 14 sati u blizini prostorija Privredne komore Kosova, kako bi izneli sve prijedloge članova Skupštine i odlučilo o sljedećim koracima koje će preduzeti.

„Molimo sve ugostitelje, građane i institucije da više sarađuju u borbi za sprečavanje virusa i da uravnoteže usklađivano donošenje odluka koje se bore protiv pandemije s jedne, a podržavaju ekonomiju s druge strane“, kažu u Udruženju ugostitelja.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore