Bivši predsjednik Privredne komore Kosova

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova, Safet Gërxhalliu, rekao je da prijedlog zakona o ekonomskom oporavku, osim mogućnosti da se povuče 10% fonda za penzionu štednju, ne sadrži ništa konkretno što bi imalo kratkoročne efekte i pomoglo preduzećima i ekonomiji.

"Bio sam protiv povlačenja sredstava iz Trusta, jer se bojim da u političkom smislu to postavlja presedan i bojim se da će vlada u budućnosti to koristiti kao opravdanje za realizaciju projekta tokom izbornih kampanjia, ali zaista vjerujem da vlada treba da bude podrška građanima i preduzećima", rekao je Gërxhalliu.

"Dakle, ako žele da povuku sredstva iz Trusta, onda treba naći najprikladniji način. I to bi imalo smisla ako bi povučena sredstva nadoknadila vlada u narednih pet godina, za određene kategorije. Na primjer oni koji imaju nisku štednju do 10 hiljada eura, a koji mogu da povuku maksimalno do 1000 eura. To bi imalo smisla očuvati štednju, ali da i vlada u budućnosti obeshrabri druge da preduzmaju takve akcije", dodao je on.

"Stoga je potrebna podrška institucija, barem za ovu kategoriju, koja ima do 10 hiljada eura uštede, kako bi se pronašla mogućnost da se povlačenje institucionalno pokrije, i da građanima pomogne država", kazao je Gërxhalliu.