Predstavnik Kosovskog instituta pravde

Ehat Miftaraj sa KIP (Kosovskog instituta pravde), rekao je da u slučaju ubistva svjedoka, za optužbe potput onih protiv Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja zatvorske kazne mogu biti doživotni zatvor.

„U posljednje vrijeme vidimo tumačenje situacije sa više osjećanja, uzimajući u obzir ono što se dogodilo prije 20-22 godine, a ne u pogledu stvarnosti onoga šta Specijalni sud predstavlja, šta znači njegov mandat i kako bi svi trebalo da se ponašamo u odnosu na njega“, rekao je Miftaraj.

Prema njegovim riječima, svi građani Kosova trebalo bi da se odazovu Specijalnom sudu.

„Posebni autoritet je ustavna i zakonska obaveza Republike Kosovo. Svi građani Kosova, bez obzira na ratne veterane ili vojnike OVK, imaju obavezu da se odazovu ovom sudu. Svako ko se ovom sudu protivi, sigurno će pretrpeti posledice. Na kraju suđenja možda ćemo imati više ljudi optuženih za ometanje sprovođenja pravde nego optužnica za ratne zločine proistekle iz izvještaja Dicka Martyja“.

Prema njegovim riječima, Sud je zatražio da ima punu nadležnost nad onima koji ometaju pravdu.

„Kada je sastavljen od strane stručnjaka koji su uglavnom bili iz Haga, poseban dio za koji su željeli da se uvjere je da ovaj sud ima nadležnost nad svima koji ometaju sprovođenje pravde. U njegovom mandatu je da istraži svakog ko na neki način ometa rad ovog suda“, rekao je Miftaraj.

„Za krivična djela za koja su optuženi Gucati i Haradinaj, ako ubuduće bude bilo žrtava, svjedoka koji mogu biti ubijeni, ako ne griješim kazne mogu da budu i kazne doživotnog zatvora“.

Izvor: Koha/Kossev