Portparol Pokreta Samoopredjeljenje

Portparol Pokreta Samoopredjeljenje Përparim Kryeziu izjavio je da je vlada Avdullaha Hotija nefunkcionalna, a da Demokratska partija Kosova pronalazi razloge da ne podrže njihovu inicijativu za obaranje vlade.

Poslanik Aškalijske stranke za integraciju Etem Arifi se predao pravosudnim vlastima i otići će na izdržavanje kazne godinu i tri mjeseca zbog zloupotrebe sa subvencijama.

Njegov izostanak u Skupštini Kosova otežaće stvari vladi premijera Avdullaha Hotija, koja je izglasana prostom većinom, prenosi TV Klan Kosova.

Zbog toga, Pokret Samoopredjeljenje kaže da je to potvrda da je ova vlada nelegalna i nelegitimna.

“Ova vlada potiče od narušavanja građanske volje. To je nezakonito jer je odlučujući poslanik bio onaj koji ne bi trebalo da bude u skupštini kako bi omogućio vladu koja je potpuno nefunkcionalna. Vlada ne uspijeva da obezbjedi izglasavanje o zakonodavnim inicijativama i ne može efikasno garantovati broj glasova za ispunjenje obaveza čime se osporava potreba za njenim postojanjem, jer je nemoguće da vrši svoju dužnost", rekao je Kryeziu.

On je ukazao da čekaju odluku Ustavnog suda u slučaju osuđenog poslanika.

Kryeziu je u emisiji “Info Magazin” na TV Klan Kosova ponovio da pored potrebe za ponovnim uspostavljanjem legitimnosti i ponovnom legalizacijom vlasti postoji i potreba za njenim funkcionisanjem, što bi trebalo da se uradi sa vanrednim izborima.

„Uvjereni smo da je naš zahtjev i tačan i ispravan, jer poslanik kojem je sud izrekao kaznu dužu od jedne godine nije trebalo da bude u skupštini da glasa za Hotijevu vladu. Taj isti koji je omogućio izglasavanje vlade, onemogućava njeno funkcionisanje. Vlada koja nema najmanje 60 glasova treba da podnese ostavku”, rekao je Kryeziu.

Kryeziu je rekao da je jedina opoziciona stranka koja je preduzela inicijativu za rušenje vlade Avdullaha Hotija Samoopredjeljenje, a za drugu opozicionu stranku Demokratsku partiju Kosova (PDK) rekao je da pronalazi razloge da ne djeluje.

"Samoopredjeljenje je jedini entitet koji se iskreno obratio sa potrebom za izglasavanjem nepovjerenja i za to je potrošio ljudske i finansijske resurse da organizuje peticiju za koju je za nekoliko mjeseci prikupljeno 250 hiljada potpisa. Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja može se sprovesti ako se pridruži ostatak opozicije. Oni su čak optuživali ovu vladu da je počinila nacionalnu izdaju sa vašingtonskim sporazumom", rekao je Kryeziu.

Istakao je da je Samoopredjeljenje poručilo PDK da su tekst i sadržaj otvoreni za promjene, ali da oni uslovljavaju inicijativu i da je "ovo izgovor da se nešto ne preduzme".

„Ako PDK smatra da vlada Hotija nije uspjela u ekonomskom oporavku, u upravljanju pandemijom i počinila djelo nacionalne izdaje, dakle ako su to procene od PDK, onda je besmisleno da ne nude podršku“, rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova