Da li je vladajuća koalicija u problemima?

Etem Arifi, poslanik Skupštine Kosova iz Partije Aškalije Kosova, koji je zbog krivičnog djela prevara sa subvencijama osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora, danas se, nakon nekoliko mjeseci bjekstva i ulaganja više zahtjeva za odlaganje izdržavanja kazne, predao policiji i prebačen je u pritvorski centar u Prištini na izdržavanje kazne zatvora, potvrdio je za Kohu direktor Korektivne službe Kosova, Nehat Thaçi.

Arifi, koji je učestvovao u izglasavanju Hotijeve vlade iako je presuda kojom je osuđen na 15 mjeseci zatvora tada već postala pravnosnažna, bio je u bjekstvu od marta nakon što je iscrpeo sva redovna i vanredna pravna sredstva kako bi osporio kaznu koja mu je izrečena i izbjegao njeno izdržavanje.

Upravo zbog njegovog glasa, kao 61. glasa minimalno potrebne većine za izbor vlade, pokret Samoopredjeljenje podneo je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti izbora Vlade Kosova na čelu sa Avdullahom Hotijem.

Arifi je to učinio, mada je po Ustavu Kosova i Zakonom o pravima i odgovornostima zamjenika, on trebalo da izgubi status poslanika Kosova.

Ustav Republike Kosovo, u članu 70 stav 3 tačka 6 kaže da se mandat poslanika završava ili postaje nevažeći ako poslanik bude pravosnažno osuđen zbog krivičnog djela na kaznu sa jednom ili više godina zatvora.

Ustavni sud još nije doneo odluku o zahtjevu Pokreta Samoopredjeljenje, prenela je Koha.

Podsjećamo, Arifija je Osnovni sud u Prištini 20. aprila 2018. godine osudio uslovno na dvije godine zatvora, nakon što je proglašen krivim za krivično djelo prevare sa subvencijama. Drugi optuženi u ovom slučaju, Bajram Gashi, takođe je osuđen uslovno na dve godine zatvora za isto krivično djelo.

Okrivljeni su bili obavezni da Ministarstvu rada i socijalnog staranja nadoknade iznos od 22.900 eura kao i iznos od 2.749 eura Kancelariji za zajednice premijera.

Međutim, ukoliko ne nadoknade ove iznose u roku od šest mjeseci, predviđeno je da uslovna kazna bude opozvana.

Ove kazne koje je izrekla prva instanca, nakon žalbe tužilaštva, Apelacioni sud je pooštrio 28. marta 2019. godine i u tom slučaju Arifju je kazna pooštrena u kaznu efektivnog zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca.