Bivši premijer Kosova i lider Samoopredjeljenja

Bivši premijer Kosova i lider Samoopredjeljenja Albin Kurti rekao je da su Zajednica srpskih opština i razmjena teritorija različita imena istog napora države Srbije za podjelu Kosova.

Kurti je putem objave na Facebooku ocjenio da su projekti Srbije stari i da se novim ustupcima Kosovo samo gura unazad.

„Kada se čini da se situacija već duže vrijeme ne mijenja, postoji mogućnost da se radi o koraku unazad koji se već dogodio“, smatra Kurti.

Dok sam čitao knjigu „Standardi i status“ Joachima Rueckera, podsjetio sam se da su nekada etnička decentralizacija, a danas „Zajednica“ i „razmjena teritorija“ različita imena za istu namjeru Beograda, za podjelu Kosova, rekao je Kurti i citirao pasus sa 61. stranice ove knjige.

„Što se tiče pitanja decentralizacije, koje je bilo vrlo kontroverzno, ovim planom se nastojalo pomiriti suprostavljene zahtjeve. U početku je Koštunica zahtjevao potpunu podjelu Kosova, što je predviđalo njegovu teritorijalnu podjelu po etničkim linijama. Ovaj zahtjev je odbijen tokom pregovora, i umjesto toga, Beograd je predložio stvaranje 12 opština sa srpskom većinom na Kosovu, djelimično geografski povezanih, sa visokim nivoom autonomije, jakim međuopštinskim vezama i direktnim institucionalnim vezama sa Beogradom“.

Projekti Srbije su stari, novim ustupcima Kosovo je nazadovalo, poručio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online