Dvostruki aršini

Rotacija u Ministarstvu spoljnih poslova Kosova koju je naložila ministarka Meliza Haradinaj Stubla naišla je na otpor, jer se nisu sve diplomate složile da se vrate u Prištinu, prenosi Koha.

Diplomata Kosova u švicarskom Bernu Rahim Morina sa činom ministra-savjetnika nekoliko sedmica je nastavio da odlazi na dužnost, iako je odluka o njegovom povratku doneta 30. avgusta.

Izvori u MSP su istakli da je Morina predao ključeve tek 11. septembra pošto se uvjerio da se neće preispitati odluka o njegovom povratku.

Morina je u MSP podnio zahtjev za produženje mandata, ali mu nije dat odgovor. Kako se navodi, jedan od razloga za odbijanje odluke bio je taj što Morina očekuje promjenu koalicionih partnera i ulazak Demokratske partije Kosova u vladajuću koaliciju.

Takođe, on je postao deo službe MSP u 2012. godini, kada je ta stranka bila na vlasti.

Da odbija da se povinuje odluci MSP shvatile su i švicarske vlasti, jer su obavještene da pomenuti diplomata ima odluku da se vrati u Prištinu i dužan je da vlastima dostavi akreditaciju.

Koha je prošle sedmice uputila pitanja MSP o tom slučaju, ali nisu dobili nikakva pojašnjenja.

Ambasadom u kojoj je Morina radio upravlja ambasador Sami Ukeli i ima šestoro zaposlenih. Istovremeno, još dvoje zaposlenih su dio konzularnog odjeljenja.

Osim Morine, čije je ime već uklonjeno sa zvanične veb stranice, još dvije diplomate su na istoj poziciji ministra-savjetnika.

Kako se navodi, Haradinaj Stubla primjenila je dvostruke standarde prilikom preispitivanja zakonitosti odluka bivšeg ministra spoljnih poslova Glauka Konjufče da vrati oko 50 diplomata u Prištinu.

Iako je razlog njihovog povratka bio njihov nelegalni boravak u misijama, Haradinaj Stubla je odlučila da nekima produži boravak, a neke vrati u Prištinu. Oni koji su se okoristili uglavnom su povezani sa ljudima iz partija koje su sada na vlasti, podsjeća Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore