U 82. godini

Bio je delegat Skupštine Kosova od 1990. do 1992., koja je proglasila Ustavnu deklaraciju 2. jula u vrijeme režima Slobodana Miloševića.

Poznati albanski glumac i političar Adem Mikullovci preminuo je noćas u 82. godini, prenosi Anadolija.
Vijest o njegovoj smrti saopćila je putem društvenih mreža njegova supruga Lumnije Mikullovci.
- Večeras iza ponoći u 0.20 preminuo je naš najmiliji Adem Mikullovci - napisala je Lumnije. Navela je da će informacije o sahrani naknadno biti saopćene.
Adem Mikullovci je bio delegat Skupštine Kosova od 1990. do 1992., koja je u proglasila Ustavnu deklaraciju 2. jula u vrijeme režima Slobodana Miloševića. Bio je poslanik Skupštine Kosova u prošlom sazivu iz redova Pokreta “Samoopredjeljenje”.
Adem Mikullovci rođen je 1939. godine u Vučitrnu na Kosovu. Dio je plejade glumaca nekadašnjeg Pokrajinskog narodnog pozorišta na Kosovu. Po završetku Akademije za pozorište i film u Beogradu 1968. godine, vratio se u Prištinu i počeo da radi u pozorištu, gdje je ostao sve do jula 1990.
Adem Mikullovci je odigrao 45 glavnih uloga, kao i oko 70 sporednih uloga u pozorišnim predstavama.
Najistaknutije uloge ostvario je u predstavama: „Čekajući Godoa", „Idem u lov“, „Čovjek koji je smrt vidio očima“, „Ljubav“, „Hotel Kašta“ sa rekordnim brojem gledalaca - ponekad i sa dvije predstave dnevno, potom „Kraj svijeta“, „Muhe u uhu“, „Erveheja“ i drugima. Adem Mikullovci je i režiser nekoliko pozorišnih predstava.
Igrao je i u mnogim filmovima, kao što su “Proka", “Kad proljeće kasni”, “Vjetar i hrast”. Realizovao je i mnoge humorističke serije u formi videoprodukcije.