Ocjena vlasnika

Vlasnik "Frutexa" Shaqir Palushi pozdravio je dogovore koji su potpisani u Vašingtonu. Prema njegovim riječima ovim sporazumima Kosovo će prvi put imati koristi od Srbije kako od ekonomskih sporazuma tako i od onih potpisanih o putnoj i željezničkoj infrastrukturi, prenosi Ekonomia Online.

Lokalni proizvođači pozdravljaju dogovor iz Vašingtona

Shaqir Palushi ocjenjuje da će mnoge tačke ovog sporazuma imati pozitivan uticaj.

"Mislim da je možda prvi put u historiji trenutak kada će Albanci imati koristi od Srba, jer je uvijek Srbija bila ta koja je imala koristi u ekonomskom smislu. Ono što je predviđeno u putnoj i željezničkoj infrastrukturi mislim da neće biti samo investicija, već će i orijentacija korišćenja ovog drumskog i željezničkog transporta u velikoj mjeri biti dobra za Albaniju, ali i Kosovo", rekao je on.

"Mini-Šengen" koristan za privredu

Takođe je pozdravio dogovor o "mini-Šengenu"  koji će, kako je rekao, pomoći kompanijama da imaju lakši pristup tim zemljama.

“Kada govorimo o mini-Šengenu, mislim da će nam i za našu kompaniju, s obzirom da smo prisutni u svim balkanskim zemljama, sigurno pomoći još lakši pristup tim zemljama. Mislim da će za kosovske konsolidovane kompanije vjerovatno biti bolje i lakše jer će kompanije koje imaju izvoz moći mnogo lakše da rastu, bez problema sa birokratijom, posebno kroz carinu“, rekao je Shaqir Palushi.

Sporazumom lakše do izvoza

Kada je riječ o izvozu, Palushi kaže da je njegova kompanija prisutna u cijelom svijetu i da je uprkos pandemiji izvoz povećan, ali je opao na domaćem tržištu.

"Naravno, teško je pristupiti tim tržištima, a da ne govorimo o ovoj godini zbog pandemije, gdje nismo u mogućnosti da se slobodno krećemo. Ovo je otežalo pristup tržištima, ali uprkos tome ove godine smo vidjeli porast izvoza i to je stvorilo ravnotežu jer smo imali pad na domaćem tržištu, ali povećanje izvoza je na neki način uravnotežilo pad na Kosovu“, zaključio je Palushi.

Shaqir Palushi je vlasnik firme "Frutex" koja se bavi proizvodnjom sokova. Osnovana je 1994. godine, a svoje najveće uspjehe bilježi posljednjih godina. Prepoznatljivo piće ovog brenda je "Zlatni Orao" (Golden Eagle).

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online