Svi su obavezni da nose maske

Nakon višemjesečne pauze, danas je u školama na Kosovu počela prva faza nove školske godine.

Na osnovu odluke ministra obrazovanja i nauke Ramë Likaja za početak nove školske 2020/21 u uslovima pandemije, prvi čas u svim školama na Kosovu bio je posvećen informisanju i podizanju svijesti učenika u vezi sa pandemijom. 
Ministarstvo obrazovanja je predložio da danas započnu odjeljenja 0, 1, 2, 3, 6, 10 u svim školama na Kosovu. Razredi 4. i 5. započinju nastavu u potpunosti u školi ili sa kombinovanom nastavom, u zavisnosti od kapaciteta škole, koju procjenjuje ministarstvo. 
U drugoj fazi, 21. septembra, započinju predavanja sa kombinovanom nastavom za razrede 7, 8, 9 i 11, 12, pohađanje nastave dva dana u školi i tri dana online.
Svi su obavezni da nose maske, a Ministarstvo obrazovanja i nauke je distribuirao oko pola miliona maski u školama na Kosovu. 
Pored maski koje su obezbjedili partneri, donatori i same škole, Ministarstvo obrazovanja i Vlada Kosova su opredjelili i planirali dio budžeta za maske, druge zaštitne i dezinfekcione proizvode, pa će škole imati rezervni fond za maske, piše Koha. 
Ministarstvo zdravlja upozorilo je da će biti vrlo strogo u procjeni mjera, poštujući smjernice i protokole za povećanje discipline i održavanje zdravlja djece, nastavnika i građana Kosova. 
Nacionalni institute za javno zdravlje takođe je naglasio važnost poštovanja tri osnovna pravila tokom procesa učenja, kao što su držanje maske, udaljenost i higijena. 
Inače, nastavni proces u školama na Kosovu se održava online od izbijanja pandemije koronavirusa u martu.