Opozicione stranke u skupštini

Opozicione stranke u skupštini Pokret Samoopredjeljenje (VV) i Demokratska partija Kosova (PDK) snažno se protive promjeni stava vlade Avdullaha Hotija o balkanskom "mini-Šengenu“, ocjenjuju da je ta regionalna inicijativa štetna i neće doneti dobro Kosovu, prenosi Reporteri.

Ove stranke, kako se navodi, najavljuju da će se tome "suprotstaviti svim demokratskim sredstvima“.

Član rukovodstva Samoopredjeljenja Arberie Nagavci rekla je za Kosovo Press, da je ideja "mini-Šengena“ ideja Srbije i da kao takva ne bi trebalo da bude prihvaćena.

"Ideja ’mini Šengena’ univerzalno je poznata kao ideja Srbije koju je prije nekoliko godina pokrenuo predsjednik Vučić. Veoma je loša stvar što su, uprkos primedbama koje je Demokratski savez Kosova prvobitno imao, kada je bio u opoziciji u prošlom parlamentu, sada došli u situaciju da omoguće njegov projekat za dominaciju u ovom dijelu Balkana. Ovo ne donosi dobro Kosovu, a ni Albaniji“, rekla je Nagavci.

Iz PDK kažu da se Hotijeva vlada odrekla svojih principa u Vašingtonu kada je prihvatila „mini Šengen“.

Portparol PDK Avni Bytyqi kaže da je to  slabost za budućnost Kosova.

"To je slabost, u principu znate da su proteklih godina sve političke stranke bile protiv ’mini-Šengena’. Vjerujemo da bi integracija u EU trebalo da nas ujedini i da se razume pristup šengenskom prostoru ... Premijer je napustio te principe i prihvatio da Kosovo bude u ’mini Šengenu’. Ali PDK je bio protiv tada, danas je i nastaviće da bude protiv i ubuduće i suprotstaviće se svim sredstvima“, rekao je Bytyqi.

Profesor ekonomije Muhamet Sadiku kaže da bi ova regionalna inicijativa mogla da bude glavni ekonomski podsticaj za razbijanje barijera u saradnji.

"U trenutnoj situaciji kada Kosovo ima još jedan negativni trgovinski bilans i preplavljeno je uvozom iz Srbije, Sjeverne Makedonije i drugih zemalja, za Kosovo će sigurno biti izazov trgovinsko otvaranje. Ali Kosovo bi trebalo da razmotri postepeno povećanje izvoza i na taj način poboljšanje trgovinskog bilansa i postajanje ravnopravnim partnerom sa takvim projektom. Smatram da je ovo glavni ekonomski podsticaj za razbijanje ekonomskih barijera za stimulaciju i trgovinsku i ekonomsku saradnju zemalja regiona“, rekao je Sadiku.

Ideja o balkanskom "mini Šengenu“ rođena je prošle godine u Novom Sadu u Srbiji. Tamo Kosovo nije pozvano za razliku od nekih drugih regionalnih zemalja, sve do nastavka u Ohridu i Draču.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri