Predstavnik Američke privredne komore na Kosovu

Balkanski "mini-Šengen“ bila je jedna od tačaka sporazuma potpisanog 4. septembra u SAD, između Srbije i Kosova, inicijativi kojoj se Kosovo ranije protivilio, piše Ekonomija Online. Predstavnik Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka smatra da je podrška Sjedinjenih Američkih Država bila ključna da Kosovo promeni stav u vezi sa ovom inicijativom.

"Kada su dva premijera zemalja Zapadnog Balkana ideju predstavila, bilo je vrlo malo informacija u vezi sa ovom inicijativom i konkretnim ciljevima koji su želeli da se postignu stvaranjem novog područja ekonomske saradnje. Uključivanje Sjedinjenih Američkih Država vjerujem da je uticalo da Kosovo bude otvorenije prema učešću“, rekao je Zeka.

Zeka je naveo da će „mini-Šengen“ omogućiti uklanjanje barijera za slobodno kretanje robe, ljudi.

"Područje kao takvo omogućiće promociju onoga što je poznato kao četiri slobode - sloboda kretanja roba, ljudi, usluga i kapitala, što koncept slobodne trgovine CEFTA onda podiže na sasvim drugi nivo“, rekao je Zeka.

Da je uloga SAD bila presudna za Kosovo da prihvati „mini-Šengen“ potvrdio je i premijer Avdullah Hoti.

Rekao je da je prihvatio „mini-Šengen“ nakon što su SAD to zatražile.

Jedna od tačaka porazuma u Vašingtonu bio je sporazum za jezero Gazivode.

Prema Zeki, nakon studije izvodljivosti koju je sprovelo američko Ministarstvo energetike, Kosovo bi trebalo da je iskoristi i da u daljim pregovorima ima veću korist.

"Postoje međunarodne konvencije o upravljanju vodama, kao što postoje međunarodne konvencije i ugovori o upravljanju imovinom koji se protežu na teritorije dve ili više zemalja. Studiju izvodljivost američkog Ministarstva energetike, Kosovo bi trebalo da iskoristi, tako da u daljim pregovorima insistira na tome da Kosovo ima najveće beneficije“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online