Kosovo i Srbija potpisali su u Bijeloj kući

Kosovo i Srbija potpisali su u Bijeloj kući sporazum o ekonomskoj normalizaciji od 16 tačaka, koji ne sadrži priznanje kao glavni element, iako su to neprestano najavljivali premijer Hoti i predsjednik Thaçi, a stručnjaci kažu da je opsednutost Kosova priznavanjem Srbije donela više štete nego koristi zbog upornih ustupaka, piše danas Koha.

Bilo koji sporazum i obaveza između Kosova i Srbije smatraju se historijskim čak i kada se kosovska strana složila da ukloni „Republiku“ u dokumentu, navodi se u tekstu pod naslovom "Kosovo između historije i "historije", i dodaje da one sporazume i trenutke koji se zaista smatraju historijskim za Kosovo, poput Rambujea i Ahtisarijevog prijedloga za nadgledanu nezavisnost - Srbija nije potpisala.

Historičari i poznavaoci, piše Koha, kažu da je "historijski“ element dat sporazumima koji su neprekidno uzimali dijelove suvereniteta zemlje, omogućavajući Srbiji da ojača svoju poziciju u odnosu na Kosovo na međunarodnoj sceni.

Dogovor koji je ignorisao srž problema

Kosovo i Srbija potpisali su u Bijeloj kući sporazum o ekonomskoj normalizaciji od 16 tačaka. Predsjednik Trump i kosovska delegacija nazvali su ga historijskim, iako ne sadrži glavni element koji su premijer Hoti i predsjednik Thaçi više puta proklamovali. A nije potpisan ni u Ružičnjaku koji je sinonim za historijske poslove, a što je američki predsjednik Trump obećao 2018. pismom ohrabrujući stranke da krenu ka mirovnom sporazumu.

Kosovska delegacija koju je predvodio Hoti odustala je od namjere da sporazum sa Srbijom treba da ima „uzajamno priznanje“. Koha piše da je objavila dokumente koji dokazuju da je početni nacrt sporazuma sadržao „uzajamno priznavanje“ i naziv „Republika Kosovo“, ali su uklonjeni u konačnom sporazumu.

Takođe se dodaje da su neka od pitanja recikliranje briselskih sporazuma, poput onog o energetici ili otvaranja zajedničkog punkta u Merdaru.

Samo SAD mogu da rješavaju pitanja

Historičar i pisac Jusuf Buxhovi kaže za Kohu da je u Vašingtonu potpisano pismo o obavezi koje je sastavila administracija predsjednika Trumpa. Prema njegovim riječima, ne bavimo se klasičnim ugovorima.

"Pismo obaveze u Vašingtonu pred američkim predsjednikom, koje su potpisali predsjednik Srbije i premijer Kosova, važan je politički događaj, koji je istakao ono što je već poznato, da kosovsko-srpski odnosi, bez obzira koliko nedavno bili degradirani bilo neodgovornim pristupom kosovske političke klase normalizaciji sa Srbijom da bi se to pretvorilo u uslugu Srbije, bilo poznatim igrama Beograda da dijalog sa Kosovom pretvori u adut za vraćanje nekih davno izgubljenih pozicija, mogu da se stave na kolosijek geopolitičkih i geostrateških interesa Zapada samo kada Bijela kuća to uzme u svoje ruke“, rekao je Buxhovi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore