Zbog bolesti 300 nastavnika van procesa nastave

Ministar obrazovanja Ramë Likaj rekao je danas, dan prije početka nove školske godine na Kosovu, da mu je odluka o otvaranju škola bila najteža u karijeri, prenosi Koha.

Nova školska godina počinje sutra, a prvi čas biće posvećen pandemiji, dok će jedan sat nedjeljno biti namjenjen informisanju učenika o vijestima u vezi sa pandemijom, najavio je Likaj na konferenciji za medije.
Takođe je rekao da su pripreme za početak nove školske godine traju već nekoliko mjeseci.
"Ministarstvo obrazovanja i nauke se već nekoliko mjeseci priprema za početak školske godine: škole su očišćene i dezinfikovane, izrađen je opšti vodič sa tri scenarija, pripremljen je i odobren master plan za e-učenje sa dodatnim budžetom od 12,5 miliona eura, izradilo je protokol pandemijskog odgovora koji jasno definiše kako postupati u određenim slučajevima. Svaka obrazovna institucija oformila je radnu grupu ... komunikacija radnih grupa biće svakodnevna. Objavljen je kalendar za novu školsku godinu, distribuirane su knjige, pripremljen raspored, nastavnici su obučeni za pripremu lekcija, svi nastavnici će učestvovati u nastavi na daljinu“, rekao je Likaj.
Dodao je da je ministarstvo obezbjedilo značajan iznos za opštinske troškove.
"Svi su dužni da nose maske, ministarstvo je juče i danas distribuiralo oko pola miliona maski školama na Kosovu. Zbog ozbiljnog zdravstvenog stanja 300 nastavnika neće biti u procesu nastave, ali će biti plaćeni", rekao je Likaj.