Dvije opozicione stranke u Skupštini Kosova snažno se protive promjeni stava Hotijeve Vlade o balkanskom "Mini-Šengenu". Pokret Samoopredjeljenje i Demokratska partija Kosova ocjenjuju da je ova regionalna inicijativa štetna i ne donosi dobro Kosovu. Čak kažu da će se suprotstaviti svim demokratskim sredstvima.

Članica rukovodstva Pokreta Samoopredjeljenje Arberie Nagavci kaže za KosovaPress, da je ideja Mini Šengena ideja Srbije i da kao takva ne bi trebalo da bude prihvaćena.
"Ideja Mini Šengena je univerzalno poznata kao ideja Srbije koju je prije nekoliko godina pokrenuo predsjednik Vučić. Veoma je loša stvar što su, uprkos primjedbama koje je LDK prvobitno imao tokom vremena kada je bio opozicija u prošlom parlamentu, sada došli u situaciju da omogućavaju njegov projekat za dominaciju u ovom dijelu Balkana. Ovo ne donosi dobro Kosovu, a ni Albaniji", kaže ona.
A u PDK kažu da se vlada Hotija odrekla svojih principa u Vašingtonu kada je prihvatila "Mini-Šengen". Portparol Avni Bytyqi kaže da je ovo slabost za budućnost zemlje.
"Ovo je znak slabosti premijera i Vlade Kosova, iako u principu znate da su posljednjih godina sve političke stranke bile protiv mini Šengena. Vjerujemo da bi integracija u EU trebala da nas ujedini i naravno pristup šengenskom prostoru. Premijer se odrekao ovih principa i prihvatio je da Kosovo bude na mini šengenu. Ali PDK je bio protiv tada, danas je i nastaviće da bude protiv i ubuduće i suprotstaviće se svim sredstvima", kaže on.
Dok profesor ekonomije Muhamet Sadiku kaže da bi ova regionalna inicijativa mogla biti glavni ekonomski podsticaj za razbijanje barijera u saradnji.
Ideja o balkanskom Mini-Šengenu predstavljena je prošle godine u Novom Sadu u Srbiji. Tamo Kosovo nije pozvano za razliku od nekih drugih regionalnih zemalja, sve dok se ova inicijativa nije održala u Ohridu i Draču.