Politički analitičar

Politički analitičar Ilir Ibrahimi izjavio je sinoć da postoji unutrašnja politička borba između partnera vladajuće koalicije o tome kome će pripasti "mjesto" u okviru delegacije na sastanku u Vašingtonu, međutim, da Sjedinjene Američke Države mogu da iskoriste svoj uticaj da odluče ko će na kraju biti dio tog sastanka.

"Vjerujem da je svim političkim strankama jasno da je riječ o sastanku od velike važnosti i ne vjerujem da će rizikovati da sabotiraju takav sastanak svojim djelovanjem u interesu političkih partija, a ne Kosova", istakao je Ibrahimi.

On je u "Specijalnom izdanju" na televiziji Klan Kosova ocjenio da će do posljednjih trenutaka biti natezanja između članova vladajuće koalicije, ali će na kraju Bijela kuća jasno staviti do znanja ko će ići na taj sastanak.

"Delegaciju Kosova, kako to zakon zahtjeva i kako je Ustavni sud naveo u svojoj odluci, predvodiće premijer i u normalnim okolnostima premijer ima pravo da odredi ko je u njegovom timu, bez  uslova kako su  ih postavili koalicioni partneri. Možda će za smirivanje i održavanje stabilnosti, biti zastupljena druga dva koaliciona partnera", naglasio je Ibrahimi.

Ukazao je da to nije dobar znak, jer ako je premijeru dato povjerenje da vodi vladu, onda se to povjerenje mora dati u potpunosti i dodao da ako neko nema povjerenja u premijera, postoje i drugi načini da on bude izazvan, ali ne insistiranjem da se "natežu" oko toga ko će biti dio delegacije tokom sastanka.

"To vidim kao unutrašnji rat između političkih partija. Nažalost, stranački interes se i dalje stavlja ispred državnog interesa i to nesumnjivo šteti delegaciji Kosova, ali na kraju vjerujem da će se postići ono što treba postići", naglasio je Ibrahimi.

Takođe, izrazio je uvjerenje da Sjedinjene Američke Države mogu da iskoriste svoj uticaj da odluče ko će na kraju biti dio sastanka.

"Sjedinjene Države su jasno stavile kakva su očekivanja od ovog sastanka i američka pomoć kontinuirana ne samo u onome što smo vidjeli, već i u onome što nismo često vidjeli. Ne sumnjam da će, ukoliko je to potrebno, iskoristiti svoj autoritet da nametnu i ko će biti dio delegacije na tom sastanku", ocjenio je Ibrahimi.

Mišljenja je i da bi albansko-američki lobi mogao da igra veoma važnu ulogu u cijelom tom procesu.

"Naročito sada kada smo u predizbornoj kampanji, lobi može igrati veoma važnu ulogu. Albansko-američki lobi je opao od proglašenja nezavisnosti i možda s pravom, jer nije bilo većih pitanja koja treba riješiti. Srećom, vidjeli smo ponovno oživljavanje i ponovno angažovanje albansko-američkog lobija u Vašingtonu. Danas je je održan jedan sastanak sa njima, a biće toga i sutra", poručio je Ibrahimi.

Moć albansko-američkog lobija, kako je naveo, ne vidi se samo po njihovom prisustvu u Vašingtonu, već po njihovom prisustvu u ključnim zemljama u kojima oni određuju i sljedećeg predsjednika.

"Albansko-američki lobi u prošlosti je imao podršku oba politička krila, a sada postoje signali da će se tako nešto nastaviti. Važno je da imamo koordinaciju političkog spektra na Kosovu sa predstavnicima Albanaca u Americi kako bismo postigli ono što je uvijek postizano dobrom saradnjom", zaključio je Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova