Pandemija opustošila našu ekonomiju

Fondacija za otvoreno društvo saopštila je danas da će donirati 1,5 miliona dolara za pomoć kosovskim institucijama u borbi protiv pandemije kovid-19, a ta sredstva biće iskorišćena za kupovinu približno 100.000 PCR testova, prenosi Indeksonline.

Kako je planirano, donirana sredstva će omogućiti javnim institucijama da povećaju svoj kapacitet za testiranje, uključujući regionalne bolnice, što će biti značajan podsticaj za institucije koje trenutno mogu da obrade oko 500 testova dnevno.

"Testiranje je važan korak za držanje pandemije pod kontrolom“, rekao je Aleksandar Soros, zamjenik predsjednika Odbora za Fondacije otvorenog društva.

Kako je napomenuo pobjeda u borbi protiv kovida-19 je ključna za omogućavanje napretka Kosova.

Ova jednokratna bespovratna pomoć dio je šire posvećenosti Fondacija otvorenog društva za ublažavanje efekata pandemije.

Tako su u aprilu, Fondacije obećale investiciju od 130 miliona dolara za borbu protiv pandemije koronavirusa širom svijeta, dok je samo na Kosovu, donirala oko 600.000 američkih dolara za pomoć ugroženim zajednicama i nezavisnim medijima.

"Pandemija je otkrila osjetljive tačke našeg javnog zdravstvenog sistema i opustošila našu ekonomiju“, rekao je Luan Shlaku, izvršni direktor Kosovske fondacije za otvoreno društvo, koji je i dodao da se nada da će povećanje kapaciteta za testiranje pomoći kosovskim institucijama u upravljanju zdravstvenom krizom i doprineti “otvaranju” ekonomije.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net